zondag 24 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Vormfout
29
jan

Vormfout

Dat was best lachen afgelopen week, toen de firma Van der Vorm op Facebook verklaarde niets te maken te hebben met winkelcentrum De Meent. Dit gebeurde onder een bericht op de Facebook-pagina van het Papendrechts Nieuwsblad over het sluiten van bakker Uljee en groenteboer ‘De Goudreinet’. In de reacties gingen sommige dorpsgenoten hélemaal los op verhuurder Van der Vorm, die te veel huur zou vragen. De term ‘zakkenvullers’ werd regelmatig gebruikt en het bedrijf Van der Vorm zag zich genoodzaakt om te reageren. In de reactie stond onder meer dat men het betreurde dat de naam ‘Van der Vorm’ in deze context werd gebruikt. Van der Vorm legde uit alleen van doen te hebben met winkelcentrum Westpolder en absoluut níet met De Meent.

Omdat we ook in Papendrecht toegang hebben tot het fenomeen Google, hadden de Facebookers snel achterhaald dat De Meent deels in handen is van NEXT Real Estate. En toen dat bedrijf een 100% dochter van de VORM-bedrijven bleek te zijn, begon een soort van virtuele lynchpartij. De ‘zakkenvullers’ werden nu ook tot de maffia gerekend en men was op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ dat Van der Vorm durfde te beweren niets met De Meent van doen te hebben. Want Google was overduidelijk geweest: NEXT Real Estate is van VORM. En VORM, dat is van Daan van der Vorm; dat weet bijna elke Papendrechter. Er was kortom geen twijfel mogelijk: Van der Vorm had álles met De Meent te maken. En wie dat ontkende, beging een fout. Een ‘vormfout’, zeg maar.

Toch was ik de afgelopen dagen wat onrustig. Ik sliep slecht, liep ijsberend door de kamer en mijn vrouw vroeg waarom ik mijn gevulde koek niet opat. Na een lange stilte mompelde ik: “En als ze nou eens tóch gelijk hebben?” Want ja, stel nou eens dat Van der Vorm de waarheid sprak? En echt niets met De Meent te maken had?

Ik ben het toch eens gaan uitzoeken. En omdat Google ook op zondag open is, had ik al snel uitgevonden dat winkelcentrum Westpolder onder de firma Van der Vorm Vastgoed uit Rotterdam valt. En De Meent is inderdaad deels eigendom van NEXT Real Estate, dat onder VORM in Papendrecht valt. Uiteraard dacht ik hetzelfde als wat u nu denkt: “Wedden dat die Rotterdamse club uiteindelijk ook gewoon vanaf de Papendrechtse Veerweg wordt bestuurd? Ze zitten weliswaar in Rotterdam, maar het zal me niks verbazen als het toch gewoon Daan van der Vorm is die aan de knoppen blijkt te zitten.” Alleen liet Google me op dat punt in de steek: ik kon mijn vermoeden niet bewijzen.

Omdat ik VORM vanmorgen toch ‘moest’ bellen vanwege een artikel over De Meent (binnenkort te lezen in het Papendrechts Nieuwsblad), besloot ik het meteen maar even te vragen: “Is Van der Vorm Vastgoed nou wel of niet van jullie?” Het antwoord was helder: “Nee.” Mij werd uitgelegd dat beide concerns wel een gezamenlijke historie hebben. Het was ooit één bedrijf, maar dat is “lang geleden” opgesplitst. Daarna heb ik ook nog maar even naar Rotterdam gebeld en een aardige mevrouw van Van der Vorm Vastgoed wist mij te vertellen dat de splitsing in 2003 had plaatsgevonden. Er lopen nog wel familielijntjes, maar zakelijk hebben beide concerns niets meer met elkaar te maken. Ook zouden er geen wederzijdse aandelenbelangen meer zijn. Dus toch geen ‘vormfout’.

Omdat ik mijn naïviteit al lang geleden ben kwijtgeraakt – en omdat ze mij hebben geleerd dat je moet oppassen als twee verschillende mensen exact hetzelfde verhaal vertellen – heb ik ook nog even het Handelsregister van de Kamer van Koophandel geraadpleegd. Dat mag wat kosten trouwens: je moet € 9,50 dokken als je precies wilt weten hoe een bedrijf wordt bestuurd. En toen ik tegen betaling alle informatie over Van der Vorm Vastgoed had ontvangen, wist ik nog niks. Want er bleek een holding boven te hangen (had ik kunnen weten…) en in theorie was het goed mogelijk dat een zekere heer D. van der Vorm uit Papendrecht daar toch weer een aandelenbelang had. Dus na nog een keer € 9,50 had ik ook alle informatie over die holding op mijn scherm, en kwam ik een batterij aan bv’s tegen waarmee je moeiteloos kunt kwartetten. Maar uit niets bleek dat er nog een verband bestaat tussen het Rotterdamse Van der Vorm Vastgoed en het Papendrechtse VORM. Dus áls dat verband er ergens toch mocht zijn, is óf mijn speurwerk prutswerk geweest óf hebben ze het heel handig geregeld.

Tot het tegendeel is bewezen, geloof ik dus toch maar dat Van der Vorm Vastgoed de waarheid sprak: het bedrijf heeft niets met De Meent van doen. Wie het in het kader van De Meent over ‘Van der Vorm’ heeft, heeft gelijk als hij de heer Daan van der Vorm bedoelt. Want die heeft alles met De Meent van doen – en daar maakt hij ook totaal geen geheim van. Maar wie De Meent met Van der Vorm Vastgoed verbindt, heeft volgens mijn speurwerk ongelijk.

En nu ga ik eerst mijn gevulde koek opeten.

Foto: De opening van winkelcentrum De Meent in september 2007 door Daan van der Vorm en toenmalig burgemeester De Bruin.

Deel dit bericht met je vrienden!

Jacco van den Boogaart

Jacco van den Boogaart

Jacco van den Boogaart (1976) woont al vrijwel zijn hele leven in Papendrecht – alleen tussen 2000 en 2006 was hij ‘even weg’. Getrouwd met Petra en vader van vier kinderen. Werkzaam als zelfstandig tekstschrijver/redacteur en als freelancer actief voor het Papendrechts Nieuwblad.

Papendrechter in hart en nieren. En altijd geïnteresseerd in wat er in ons ‘dorp aan de rivier’ gebeurt. Als verslaggever, maar in de eerste plaats als ‘gewone’ burger.

Overzicht columns