maandag 19 april 2021

Alles over Papendrecht

24
feb

Woning gezocht

De prijzen van bestaande koopwoningen blijven maar stijgen en stijgen. Het tekort aan betaalbare woningen in de Randstad blijft onverminderd hoog. Ook in Papendrecht. En vooral de starters hebben hier last van. Nu kunnen we met z’n allen roepen dat de huizen te duur zijn, maar zolang ze verkocht worden, blijken ze toch betaalbaar. Pas als ze niet meer verkocht worden dan zijn ze te duur. En dat punt is zo te zien nog niet bereikt. Het probleem is dat het steeds meer voor de happy few is.

Zo werkt een 28 jarige HBO’er 3 jaar voor een modaal inkomen en woont zij nog thuis bij haar ouders. In Papendrecht. Met haar inkomen is het niet mogelijk een hypotheek te krijgen. Ze heeft een studieschuld en heeft ondanks dat redelijk goed kunnen doorsparen. Toch lukt het haar niet om in Papendrecht een woning te vinden. Zelfs nu ze per 1 januari 2021 als starter geen overdrachtsbelasting is verschuldigd. Het lukt haar simpelweg niet. De woningen zijn te duur, banken doen moeilijk omdat ze een studieschuld heeft, het gespaard geld is niet voldoende om het huis fatsoenlijk in te richten en er is geen partner die met haar die verantwoordelijkheid kan dragen. Heb met haar te doen. Ze kan natuurlijk nog altijd huren. Maar wist je dat de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning inmiddels 2,4 jaar is? Als ze er al zijn en betaalbaar.

Een betaalbare woning dreigt een luxe te worden. En wonen blijft ook vandaag de dag een thema om campagne mee te voeren. In maart zijn de verkiezingen. De partijen vertellen welke plannen zij hebben voor de woonsector. Over twee dingen zijn de partijen van links tot rechts het eens: er moet een nationaal bouwoffensief komen en er is meer overheidsregie nodig. Minder marktwerking en meer samenwerking. Op het dossier wonen zien we dus een ruk naar links. En dat geeft hoop.

Linksom of rechtsom: meer betaalbare woningen in Papendrecht realiseren. Laten we kijken wat we hier binnen de eigen gemeentegrenzen kunnen doen. Want de nood is hoog.

Deel dit bericht met je vrienden!