Babbeltruc
Afgelopen week krijgt de lezer het volgende bericht voorgeschoteld: "Er zijn weer 3 dames in Papendrecht bezig met een zogenaamde babbeltruc. Eén van de dames is blond met het haar in een staart en de andere dame heeft donker haar en draagt donkere kleding. Laat ze niet binnen."
Een babbeltruc. Onwillekeurig en instinctief moet ik meteen denken aan een aantal zaken die de afgelopen maanden voorbij zijn gekomen en deze week opnieuw om aandacht vragen.
Zo bijvoorbeeld de kwestie rond de mogelijke (legale?) vestiging van de Aldi op de huidige plek van de bibliotheek. Het laatste betoog hierover van dorpsgenoot Ad Tromp spreekt boekdelen. En velen kunnen het niet laten deze zaak te koppelen aan de (illegale?) vestiging van rijwielhandel Korteland aan de Coornhertstraat. Vandaag zijn weer twee steunbetuigingen aan de ondernemer binnengekomen op de email van raadsleden en college. De uitleg van het college en de verantwoordelijk wethouder in beide zaken heeft kennelijk nog erg veel inwoners en ondernemers in Papendrecht niet weten te overtuigen. Het komt namelijk over als een juridische babbeltruc.
Misschien geen babbeltruc, maar op het eerste oog een vreemde "babbelbrief" is vorige week door de loco-burgemeester uitgegaan naar de honderden omwonenden van de brand aan de Stellingmolen. Vreemd omdat in de brief alles staat wat deze omwonenden al weten. Namelijk dat er een brand is geweest. Dat dit ingrijpend en emotioneel is. Dat er gelukkig geen gewonden zijn gevallen. Dat er metingen zijn verricht naar schadelijke stoffen. Etc. Ik weet niet of een dergelijke brief standaard is, maar dan wil ik graag bijgebabbeld worden over nut en noodzaak.
In de zaak DuPont/Chemours en GenX is de afgelopen week misschien wel de grootste babbeltruc zichtbaar geworden. Iedereen lijkt er wel iets over te zeggen te hebben. Met tot nu toe als hoogtepunt een Babylonische spraakverwarring tussen een verantwoordelijke bestuurder uit Dordrecht en een Amsterdamse onderzoeker. Erger is het misschien nog wel dat de overheid zich vooral laat kennen als prater en onderhandelaar. Ondanks de mogelijk grote gevaren op kortere en langere termijn wordt vooral sussend naar de inwoners opgetreden. Met woorden als "strengere eisen aan de lozing"en "we blijven er bovenop zitten". Dat lijkt toch in niks op een daadkrachtig optreden ten opzichte van het Dordtse bedrijf. Hoe anders is in de afgelopen week de harde aanpak van de bedrijven inzake de met fipronil verontreinigde eieren. Een totaalverbod op handel in besmette eieren brengt menig bedrijf zelfs op de rand van faillissement. In vergelijking daarmee lijken de uitingen van de overheid inzake GenX op een voortdurende babbeltruc.
Nog even terug naar het "echte" bericht over de babbeltruc van de drie dames. Het miraculeus in twee zinnen laten verdwijnen van één van de welbespraakte bedriegers is ook een aardig trucje... ;^)
Babbeltrucs? Laten we er samen alert op blijven!