Van “gas los”?

Van “gas los”?
Van jongs af aan heb ik mij aangetrokken gevoeld tot de natuur. Door sommigen wordt dit ook wel als een soort synoniem voor het woord milieu gezien, waarbij dit laatste, het milieu een veel breder begrip is. Volgens mij was ik nog maar 16 jaar toen ik al lid was van de Stichting Natuur & Milieu en meer van dergelijke clubs zoals Natuurmonumenten en later bijv. ook het WNF. Het was nog in de tijd van de zwart-wit tv en zwart-wit blaadjes van o.a. bovengenoemde stichting.
Door die interesse lees je automatisch veel over de natuur, het milieu en de vervuiling en bescherming daarvan. Actueel is nu het van “gas los” van alle woningen. Dit is goed voor het milieu i.v.m. vermindering CO2 uitstoot, zoals je in de Nederlandse kranten kunt lezen en op NPO kunt horen. Eerst bij nieuwbouw van woningen en later ook bij bestaande woningen zullen de gasaansluitingen komen te vervallen.
Aangezien ik uit de tijd van de zwart-wit tv (en kolenkachel) stam, heb ik bewust meegemaakt dat mijn ouders thuis overschakelden van kolen op aardgas. Ik zie nog de monteur (Van der Tak & Van Os) bezig met het installatiewerkzaamheden bij het kruipluik. Die overschakeling was vooral voor het gemak. Je hoefde niet meer met vuile kolen en asladen te sjouwen. Eigenhandig heb ik toen later nog het kolenhok in de schuur gesloopt. Een schakelaar in de kachel omzetten en je had warmte.
Aardgas is veel minder vervuilend dan kolen of oliestook na verbranding. Dat is een groot pluspunt van aardgas. Het is dan ook vreemd dat de regering nu alle woningen in Nederland (als enige land ter wereld) wil loskoppelen van de schoonste fossiele brandstof, namelijk gas. Woningen zijn voor slechts 20% verantwoordelijk voor de totale CO2 uitstoot in Nederland, terwijl in geheel Europa juist tientallen miljarden wordt geïnvesteerd in het overschakelen van o.a. kolen en olie op aardgas. Er is op dit moment zelfs een extra gasleiding in aanbouw tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee waar Duitsland per jaar 55 miljard extra aardgas mee kan importeren. Frankrijk en België zijn ook aan het overschakelen op aardgas. Ook in Nederland is de laatste 10 jaar door de overheid meer dan 10 miljard geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur voor aardgas. En in Nederland moeten de woningen van het aardgas worden afgesloten.
Snapt u het nog? Ik niet. Een “GroenLinks” professor geeft volgens mij het antwoord op mijn vraag en nu snap ik het.
Een artikel van een energieprofessor TU/e-hoogleraar Energy Technology David Smeulders geeft hierop antwoord. Voor de duidelijkheid, deze Hoogleraar Energy-Technologie is geen klimaat ontkenner. Hij is ook naast energieprofessor ook actief politicus voor GroenLinks.
Deze professor stelt dat de klimaatagenda wordt gedomineerd door mensen die ideologisch gemotiveerd zijn, maar tegelijkertijd onvoldoende bekend zijn met de materie. Dit schrijft de professor in zijn brief aan de Volkskrant.
Er is volgens deze professor een soort duurzaamheidsreligie ontstaan waarin rationele elementen niet meer worden gehoord. Het gevolg is dat nu geroepen wordt dat we zo snel mogelijk van het gas af moeten, terwijl dit helemaal niet goed is voor het milieu. Gas dat we nog hard nodig hebben voor onze energiebehoefte. Het alternatief voor gas is elektriceit uit kolencentrales (uit het buitenland). Het gevolg is een veel grotere uitstoot van CO2 door die veel vuilere buitenlandse kolencentrales. Volgens deze professor is de snelheid waarmee we willen elektrificeren tien keer te hoog. Ook moeten we vooral niet onze infrastructuur voor gas afbreken. Die kunnen we t.z.t. gebruiken om duurzame brandstoffen in te transporteren. (Noot: Wordt duurzaamheidsreligie het nieuwe woord van het jaar 2018?)
De professor (veel andere deskundigen zijn dezelfde mening toegedaan als genoemde professor) ziet het als zijn taak om zich over deze ontwikkeling uit te spreken onder het motto: Denk nu eens na voordat je handelt.
Als iemand die veel met het milieu op heeft zou ik dit ook aan raadsleden en gemeentebestuurders (die ongetwijfeld ook veel om het milieu geven) in Nederland mee willen geven. Denk nu eens na voordat je wat roept of handelt en hol niet achter ideologisch gemotiveerde lieden aan achter lobbyisten aan die vooral een goede boterham verdienen in deze branche. De kassa rinkelt lekker met de uitvoering van de zogenaamde milieumaatregelen. Denk nu eens na, omdat je gemeenschapsgeld maar één keer uit kan geven en besteed het dan alstublieft ook aan zaken waar het milieu echt bij gebaat is. Anders zijn we het geld kwijt en is het milieu er niet mee geholpen. Dubbel jammer. Geld dat door de gewone burgers is verdiend en via belasting is afgedragen. Dit wil toch niemand?
Ik ben bang dat deze mensen volhardend zijn in hun religie en alle weldenkende mensen die op het gebied van milieu en energie hebben doorgeleerd en goede argumenten hebbben negeren en vervolgens hun eigen zin doordrammen. Ik mag hopen, dat de deskundigen met realiteitszin de overhand gaan krijgen in plaats van de ideologisch gedreven lieden die nu de klimaatagenda domineren. Met luisteren naar echte deskundigen zoals o.a. deze professor is een beter milieu echt gebaat. Ook de portemonnee van de hardwerkende gewone burger die voor de kosten van ineffectieve milieumaatregelen moeten opdraaien is er mee gebaat.
Grote bedrijven worden gecompenseerd voor de kosten. Huishoudens niet. Per 1 januari 2018 gaat de milieubelasting voor huishoudens weer met dubbele cijfers omhoog. Bijna 60 procent van de energierekening bestaat straks (in 2019) uit netbeheerkosten, belastingen en btw is te lezen in een dagblad. Per jaar gaat de energiebelasting met een paar honderd euro omhoog.
Al met al ben ik net als de professor bezorgd over de niet echt goede milieuaanpak in Nederland. Schrale troost is dat, al zouden we in Nederland op het gebied van CO2 aanpak alles fout doen, het op wereldschaal niet eens merkbaar is omdat het Nederlandse aandeel in CO2 uitstoot minder is dan 0,5% van de wereldwijde CO2 productie. Dus de aarde gaan we in Nederland niet redden. Ook niet als alle woningen waarvan de CO2 uitstoot slechts 20% is van de totale uitstoot is (dus 20% van 0,5% totaal) in Nederland met enorme kosten en consequenties voor gewone huishoudens met spoed van het gas worden losgekoppeld. Desondanks verplicht dit ons om ook in Nederland ons aandeel voor een beter milieu te leveren met maatregelen die het milieu echt verder helpen. Daarom sluit ik af met de woorden van de professor: Denk nu eens na voordat je handelt.
Het gehele artikel van deze professor is te vinden via
https://www.cursor.tue.nl/nieuws/2018/juli/week-1/energieprof-smeulders-laat-gas-nog-niet-los