Dit jaar lukt het wél
Van een goed idee naar een goede gewoonte. Hoe doe je dat? Je kent ze wel: meer sporten, meer tijd voor jezelf maken en minder gebruik van je smartphone. Reken maar niet op goedbedoelde adviezen over hoe je goede gewoontes kunt bereiken. En ik ga vooral geen wetenschappelijk onderzoek erbij halen. Waarom niet? Omdat ik bijna nooit mijn eigen adviezen volg en dus verwacht ik het ook niet direct van een ander. Ik verwacht dat je vooral zelf blijft nadenken en op basis van het verstand en het hart een besluit neemt. Wat ik wel gaan doen, is een verhaal vertellen. Ben dol op verhalen.
Recentelijk ben ik met het gezin naar Istanbul geweest. Mijn favoriete vakantieadres.
Ik zie een stad die in een rap tempo verandert. Het inwoneraantal in Istanbul blijft groeien. De teller staat officieel op 15 miljoen. Reken er maar op dat je met alle vluchtelingen, toeristen en expats op 20 miljoen zit. En dat op een stukje land van 5,461 km². Ter vergelijking met Nederland: De provincies Noord en Zuid-Holland zijn samen goed voor een stuk grond van 6,073 km² met 6 miljoen inwoners. Ook hier verblijven niet-geregistreerden.
In 15 jaar tijd zijn er in Istanbul heel veel woningen gebouwd. Allemaal hoogbouw en helaas vaak ten koste van groen en het mooie uitzicht over de Bosporus. Nieuwbouw en infra worden gezien als dé economische motor. Je voelt het al aan: het is nog geen antwoord voor een veilige, duurzame en sociale leefomgeving. Het is overigens een bekend verschijnsel dat inwoners in dichtbevolkte gebieden zich vaak onveilig en eenzaam voelen. Daarom hecht ik er veel waarde aan dat Papendrecht niet volgebouwd wordt. Geen grijs ten koste van groen. En laat nu net de gemeente vanaf 2021 verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Omgevingswet. De gemeente Papendrecht is daar nu al op aan het voorsorteren.
Met de Omgevingswet is de gemeente verantwoordelijk voor het bereiken en het in standhouden van een veilige en gezonde leefomgeving. Een leefomgeving die een passend antwoord geeft aan wat de inwoners nodig hebben. En nu wordt het pas echt spannend en leuk, want wat omvat nu precies die behoefte. En wie vertegenwoordigt deze inwoners. Juist ja, de gemeenteraad.
Nou vooruit, dan toch een ongevraagd advies: het is juist nu, met het voorsorteren, belangrijk dat je de vertegenwoordigers laat weten wat hard nodig is in de inrichting van de omgeving. Laat de politieke partijen weten wat nodig is voor een gezonde leefomgeving. Bijvoorbeeld meer aangepaste levensloopbestendige woningen, fysieke ruimte voor het bewegen, onderwijs, ontmoeten, groen, gezonde lucht, veilig drinkwater en geluidskwaliteit. De goede ideeën die niet altijd vanzelfsprekend zijn of eindigen in een goede gewoonte. Gewoon blijven benoemen totdat het lukt.