Samen vieren we oud en nieuw

Nederland is een land waar het gemiddelde geluk gewaardeerd wordt op een 7,8. Dit is een geweldig hoog cijfer en het Centraal Cultureel Planbureau dat dit jaarlijks onderzoekt en meet geeft aan dat het gezamenlijke geluksgevoel nog toeneemt als we samen verbonden zijn in feesten zoals Koningsdag of bijzondere sportprestaties.
Nederland is ook rijk aan tradities die tegelijkertijd ook met de tijd mee aangepast worden. Een van die tradities is het vieren van oud en nieuw.
Ik weet nog goed hoe wij vroeger thuis oud en nieuw vierden. Overdag werden er oliebollen gebakken en in de avond speelden we spelletjes, keken naar de oudejaarsconference en om middernacht staken we wat vuurwerk af en toasten met de buren. Er zijn vast nog velen die op een vergelijkbare manier oud en nieuw vieren en daar veelplezier aan beleven. Toch is er ook een trend ontstaan dat er steeds meer grotere feesten worden georganiseerd. Vooral jongeren komen graag bij elkaar in grotere groepen om samen de avond door te brengen en om middernacht elkaar het beste te wensen.
De afgelopen jaren is er ook een andere kant van de viering nadrukkelijker in beeld gekomen. Als samenleving hebben we steeds meer problemen met al het illegale en zware overlastgevende vuurwerk, de brandjes en vernielingen en de grootschalige inzet van onze veiligheidsdiensten. En niet te vergeten de persoonlijke ongelukken die elk jaar gebeuren soms zelfs met dodelijke afloop. Hoewel het in Papendrecht in verhouding meevalt is die overlast er bij ons ook en is er elk jaar voor meer dan 10.000 schade aan openbare eigendommen.
Door het instellen van vuurwerkvrije zones en handhaving waar dat mogelijk is doen de gemeente en politie al veel en zullen we dat ook moeten blijven doen, tegelijkertijd zullen al die inspanningen niet leiden tot volledig uitbannen van uitwassen.
Daarnaast is het te overwegen om als gemeente te stimuleren dat de traditie van oud en nieuw ook op een manier samen gevierd kan worden. Het college heeft daartoe een voorstel gedaan aan de gemeenteraad om samen met Zwijndrecht en Dordrecht een vuurwerkshow op het rivierenknooppunt te houden. De kosten voor Papendrecht zullen rond de 10.000 euro bedragen. Rondom het vuurwerk zou de samenleving samen met ondernemers kunnen werken aan een evenement waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen oud en nieuw kunnen vieren. Natuurlijk is Papendrecht geen New York of Sydney, maar op andere momenten zoals met Koningsdag weten we op onze eigenwijze samen invulling te geven aan een mooie dag.
Met een dergelijk initiatief zal ook niet meteen alle overlast verdwenen zijn en natuurlijk zullen veel mensen oud en nieuw op hun eigen traditionele manier vieren. Maar wellicht kunnen we ook iets proberen op een andere manier samen met onze buurgemeenten en iets toevoegen wat er nu niet is. Wat mij betreft is er niets op tegen om het te gaan proberen. Samen het nieuwe jaar in op een “oude” en een “nieuwe” manier. Waarom niet?
Op de foto: Vuurwerk in Papendrecht, gezien vanaf de Pelsertflat (Foto: Rozemarijn van Hengel)