Tiswat
Geen kwestie van weken, maar maanden. Toen half januari de eerste mensen in China overleden door het coronavirus, leek het nog ver weg. Inmiddels hebben we een wereldwijde crisis. En het duurt volgens het RIVM eerder maanden, een jaar voordat we een vaccin hebben. In de tussentijd is alles er op gericht om de situatie onder controle te krijgen.
Ondertussen lees ik hoe de beruchte Spaanse griep in 1918 is veroorzaakt. Hoe het kon dat het virus een op de drie aardbewoners ziek maakte. Welke lessen we hieruit trekken. Overheden waren toen niet goed voorbereid en georganiseerd. Bovendien gingen de overheden hier wisselend mee om. In Frankrijk bijvoorbeeld durfde men bijeenkomsten niet te verbieden. Bang dat de mensen zich zouden vervelen. In Amerika verschilde de aanpak zelfs van stad tot stad. Het belangrijkste was nog wel dat er geen geschikte medicijnen voorhanden waren. De artsen wisten niet waar ze moesten beginnen. Plus dat toen andere normen voor de hygiëne golden. Handen wassen en niezen met een hand voor het gezicht waren nog geen algemeen gebruik.
Ja, er is veel in de tussentijd veranderd. En een heleboel dingen weer niet. Paniek en angst blijft menseigen. En we willen allemaal voldoende voorraad hebben om niet mis te grijpen. Dus ja, ook ik heb een extra pak broodbeleg en pasta ingekocht. En natuurlijk een pak extra wc-papier. Tegen sluitingstijd kwam ik in de supermarkt een goede bekende tegen. Een gepensioneerde die het nodig vond om mij uitleg te geven: ‘Ik heb al voor drie weken extra ingekocht. Niet verder vertellen. Ga alleen ’s avonds laat naar de supermarkt, dan is er bijna niemand in de winkel. Alleen vakkenvullers die de nieuwe lading vullen. Echt niet doorvertellen’.
Ik verwacht dat na dit alles een commissie wordt ingesteld, die ons gaat vertellen wat er allemaal goed ging in het bestrijden van deze crisis en vooral minder goed. Dat we wederom beseffen dat de toekomst niet maakbaar is, maar wel degelijk is te beïnvloeden. En dat we vooral naar het eigen gedrag moeten blijven kijken. De eigen manier van leven en laten leven.
Solidariteit en omkijken naar elkaar is ook in de huidige wereld meer dan ooit noodzakelijk. Daar is geen commissie voor nodig. Ik wens u allen veel sterkte in deze moeilijke periode. Hou afstand, maar blijf figuurlijk gesproken, ook dicht bij elkaar.