Beter met de bij

Eindelijk! Lekker weer. De zon schijnt, de temperatuur is lekker. Onze achtertuin komt volop in bloei te staan. Het groen is overal om ons heen. En…de bijen!
Het gaat beter met de stand van bijen en hommels in ons land blijkt uit de vierde nationale bijentelling in Nederland. Dat is mooi. Hoe komt dat? Het helpt dat wij in Nederland steen vervangen door groen, minder gif gebruiken en meer bij-vriendelijke planten aanplanten. Dat doen we in het openbaar groen en in onze tuinen.
Ook in Papendrecht is er een actief beleid. Zo wordt er in ons mooie dorp rekening gehouden met bijen als er aangeplant wordt. De bloemen op diverse rotondes zijn zorgvuldig geselecteerd. En kijk eens naar de bloemen op de Markt. Het ziet er daar niet alleen netjes en gestructureerd uit, de bloemen zijn bewust gekozen.
In ons dorp zie je ook steeds meer mensen met insectenhotels. In de Oostpolder staat ook een insectenhotel in het openbaar groen. Ook zijn er in ons dorp imkers actief. De bekendste plek is bij de Fruitheerlijkheid. Daar huizen een aantal bijenvolken. Neem eens een kijkje!
Papendrecht doet ook mee met ‘operatie Steenbreek’. Deze subsidie stimuleert particulieren en organisaties om stenen uit hun tuin, schoolplein of bedrijfsterrein te halen en dit te vervangen voor groen. Dit is niet alleen goed voor de afvoer van water, maar door de aanplant van groen komen er ook meer bloemen. Dat is dan weer goed voor onze bijen en hommels.
Waarom zijn de bijen belangrijk?
75% van al onze voedselgewassen is afhankelijk van de bestuiving door insecten, de bij voorop. Daarnaast is 85% van alle wilde planten afhankelijk van de bestuiving door bijen. Zij zouden uitsterven zonder de bijen. Bijen dragen dus in hoge mate bij aan de biodiversiteit van planten en dus ook van dieren. Planteneters eten vaak bepaalde planten. Roofdieren weer bepaalde planteneters.
Ten derde is er een economisch belang omdat ze de kwaliteit van onze voedselgewassen vergroten. Zo’n 18 tot 68% van de opbrengst van appels, peren, aardbeien en blauwe bessen zijn aan de wilde bij te danken.
Een vierde functie van bijen is dat ze een indicator zijn van het ecosysteem: gaat het slechter met de bij, dan gaat het slechter met het hele ecosysteem. Ten slotte zijn de bossen en bomen de longen van de aarde. Zonder de bijen zouden een groot deel van de boomsoorten zich niet kunnen voortplanten.
Reden genoeg dus om ruimte te geven aan de bij en de hommel! Iedereen kan daaraan bijdragen. Papendrecht geeft het goede voorbeeld en het werkt.