Papendrecht, wonen tussen water en groen

'Een groene, rustige maar dynamische omgeving. Dat is Papendrecht.
Een gemeente op de grens van stedelijk gebied en de uitgestrekte natuur van de Alblasserwaard.
Aan de oever van het unieke drierivierenpunt, waar Noord, Beneden-Merwede en Oude Maas samenkomen en het drukst bevaren punt voor scheepvaartverkeer in Europa vormen.
Een prettige omgeving om te wonen, te werken en te recreëren.'
Mooi verwoord, toch? Vorige week kregen wij als raadsleden een kleine, uitvouwbare plattegrond van Papendrecht. Er ligt ongetwijfeld ook voor u op het gemeentehuis een gratis exemplaar om mee te nemen.
Op de ene kant treft u een eenvoudige plattegrond aan van de gemeente, met daarop ook een aantal QR-codes met verwijzingen naar de beeldenroute, een cultuurpuzzelroute en een speeltuinroute. Op de andere kant treft u een meer beschrijvend deel van de 'highlights' van Papendrecht. Zo passeren in vogelvlucht de Kerkbuurt, het Oosteind & Tiendzone, Museum Stichting Dorpsbehoud en het Westeind de revue. Zo las ik dan toch ook weer dingen die ik echt niet wist over Papendrecht.
Althans, niet zo gedetailleerd. Bijvoorbeeld over de Wielen. Ik deel het met u.
'Achter het deel van de dijk waar bij dijkdoorbraken het water met grote kracht doorheen kwam, vormde zich een kolk waarin het water ronddraaide. De rivier zette grote hoeveelheden zand en slib af: vruchtbare grond voor tuinbouw en boomgaarden.'
De vier Papendrechtse Wielen zijn:
* 't Waaltje - Oosteind
* Grote Waal - Visschersbuurt (onder de brug naar Dordrecht)
* Kleine Waal - Bosch (bij verzorgingshuis)
* Noordhoekse Wiel - Hoogendijk (in park Noordhoekse Wiel)
Aardig weetje, toch? Zo blijft Papendrecht je verrassen. Door haar geschiedenis, maar ook door de wijze waarop het dorp zich langzaam heeft uitgebreid tot zijn huidige vorm.
Papendrecht, wonen tussen water en groen. Zo verkeerd is dit dus niet.
Een plaats om trots op te zijn met elkaar!