Tentoonstelling ”Zij betaalden de hoogste prijs” geopend
PAPENDRECHT - Op zaterdag 6 juli werd de tentoonstelling “Zij betaalden de hoogste prijs’ in Museum Dorpsbehoud geopend door Jan van Wijngaarden en Peter Jan van der Giessen.
Voorafgaand daaraan werden de aanwezigen welkom geheten door Margré van Wijngaarden, voorzitter van Dorpsbehoud, die nog een keer de belofte aan de nabestaanden van de bemanning van de Lancaster Popeye herhaalde: “Wij zullen hen steeds blijven herdenken’, in 1945 gegeven door de ouders van Jan van Wijngaarden,(lid van het Klaprooscomité)
Jan van Wijngaarden heeft zijn sporen verdiend door al tientallen jaren geleden, samen met zijn beste vriend Jan van der Giessen (te vroeg overleden vader van Peter Jan), nabestaanden te begeleiden en onderhoud aan de graven te plegen.
Peter Jan is al vanaf 1981 betrokken bij die contacten en heeft van alle bemanningsleden contacten met nabestaanden hernieuwd.
Beiden waren bestuurslid van de Stichting Lancaster Popeye, die ervoor heeft gezorgd dat het Lancaster Monument in 2004 kon worden onthuld.
Mario Borghouts, die samen met Theo Viveen en Gert de Jong de tentoonstelling samenstelde, noemde het een ‘ontdekkingsreis’, omdat hij de tijd na de oorlog nog in Brabant woonde en zijn oorlogsherinneringen vooral bestonden uit de bevrijdingsfeesten aldaar en de wederopbouw van het gebombardeerde geboortestadje van zijn moeder.
Hij vond het jammer, dat de beperkte ruimte in het museum hem had gedwongen een keuze te maken uit de veelheid aan documenten, foto’s en voorwerpen. Maar er is uiteindelijk een mooie keuze gemaakt. Tevens maakte hij bekend, dat er voor de jeugd een puzzeltocht is samengesteld.
Peter Jan memoreerde zijn drijfveren om het werk van zijn vader na diens overlijden over te nemen en noemde de hoogtepunten: in 1997 de oprichting van de Stichting Lancaster Popeye, de onthulling van het monument in 2004, het informatiebord in 2015 en in 2014 het onderbrengen van zowel werkzaamheden als foto’s, documenten en o.a. restanten van het vliegtuigwrak in Stichting/Museum Dorpsbehoud. Ook haalde hij aan hoe waardevol en warm de contacten met de nabestaanden, inmiddels 2e en 3e generatie, nog steeds zijn.
Met het onthullen van het informatiebord, dat tijdens openingsuren buiten staat was de opening van de tentoonstelling een feit. Met vrijwilligers, vertegenwoordigers van de media en Adrie Kloot (zijn ouders waren ook lid van het Klaprooscomité) als getuigen.
Met deze tentoonstelling hoopt stichting Dorpsbehoud een bijdrage te leveren aan de bewustwording, dat onze vrijheid is betaald met vele levens, waaronder die van de ‘Popeye’ bemanning.
De tentoonstelling is elke zaterdagmiddag tot en met eind december 2024, van 14:00 tot met 16:00 uur te zien. De toegang is gratis. (Groepen graag op afspraak en tegen een bescheiden vergoeding).
Herdenking bij het Lancaster monument
Op zondagmiddag 21 juli wordt van 15:00 - 16:00 uur een herdenking gehouden bij het Lancaster monument, op het Lancasterplein in de Oostpolder, de plek, waar de ‘Popeye’ precies 80 jaar geleden neerstortte. Daarbij zullen diverse nabestaanden uit Australië, Canada en Engeland aanwezig zijn. Dit zal een sobere plechtigheid zijn met diverse sprekers, waaronder de kleinzoon van piloot Colin Clarey. Deze herdenking is vrij toegankelijk voor belangstellenden.