Meerderheid gemeenteraad achter besluit om AMV'ers op te vangen in voormalige Rabobank
PAPENDRECHT - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 26 september 2024 heeft de fractie Onafhankelijk Papendrecht een motie ingediend om het collegebesluit terug te draaien om in het voormalige pand van de Rabobank aan de Weteringsingel 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen te huisvesten.
Er is veel weerstand van omwonenden en ondernemers over dit besluit en door de motie van OP kon er in de gemeenteraadsvergadering over het genomen besluit en het gevolgde proces worden overlegd. Zo werd wel meer duidelijk hoe de partijen over dit onderwerp denken.
Anita Stigter (CU): "We zijn als raad van te voren goed geïnformeerd. Wel moet de voorlichting en de communicatie naar de bewoners en de ondernemers absoluut worden verbeterd. De slechte communicatie moet echter geen stok zijn een een voorstel weg te stemmen." Ook gaf Stigter aan dat wethouder De Keizer (Economie) een rol zou kunnen vervullen om het draagvlak onder ondernemers te vergroten.
Martin Verweij gaf aan de motie niet te ondersteunen: "In de motie staan dingen die niet kunnen of niet correct zijn weergegeven. Ik vind het wel nuttig om nog een keer een gesprek te hebben over de definities. Wat is nu echt kleinschalig?" Chris Grimmius antwoordde hierop dat de raad zelf heeft vastgelegd dat hiermee een aantal van 50 tot 100 vluchtelingen wordt bedoeld en dat het niet is opgelegd door het COA.
Ronald Schuil (CDA) gaf aan: "Kritische vragen zijn op zijn plaats, maar we vinden het niet direct gepast om met een motie te komen."
Peter-Jan van der Giessen van de VVD kon de motie van OP ook niet steunen, maar is wel erg kritisch over het hele proces en de keuze voor de locatie: "In de motie geeft het OP aan dat er geen overleg is geweest, wat niet juist is. Het probleem echter blijft dat dat de communicatie richting de raad, evenals naar de inwoners en ondernemers niet goed is verlopen. Naar onze mening was er tussen begin juli en begin september voldoende tijd om de BIZ en de VVE's in gesprek te gaan. We vinden het kwalijk dat het college geen vertrouwelijke gesprekken heeft gevoerd met de direct betrokkenen. De inloopavonden zijn als niet prettig ervaren. Wij zouden het liefst het agendapunt agenderen voor de volgende vergadering en er vanuit gaan dat er voorlopig niets getekend gaat worden."
Trijntje van Es van D66 staat achter de gemaakte keuze voor de locatie Weteringsingel: "D66 steunt de keuze voor de Weteringsingel volledig en dat is niet alleen omdat het binnen de gemaakte afspraken valt. We kiezen bewust voor het opvangen van jonge asielzoekers op een centrale plek, om hen letterlijk in ons midden op te nemen. Laten we eerlijk zijn tegenover elkaar: er is geen locatie die in eerste instantie met gejuich wordt ontvangen door alle buurtbewoners. We hebben vertrouwen in de burgemeester en de wethouders en dus ook in deze keuze. Dat komt omdat we weten dat er zorgvuldig is afgewogen wat alle voor- en nadelen van elke locatie zijn en dat komt ook omdat we hebben gezien hoe dit college omgaat met problemen bij een asielopvang als die zich voordoen."
Derya Karso (PvdA):"Toen we hoorden dat er voor deze locatie werd gekozen, dachten we wel een beetje van 'Is dat wel zo logisch?' op zo'n centrale plek. Het is een locatie waar je misschien ook iets ander kunt doen voor het winkelend publiek of voor de ondernemers. Door de wethouder is er prima antwoord op gegeven en het voldoet simpelweg aan de visie die we met elkaar hebben vastgesteld. En locatie je ook kiest, er valt altijd wel wat op af te dingen."
Chris Grimmius (GroenLinks) was erg kritisch op de rol van Onafhankelijk Papendrecht:"Heeft Onafhankelijk Papendrecht in die tijd wellicht niet beseft waar het mee heeft ingestemd? Nu wordt het concreet, men schrikt en kan krijg je paniekpolitiek. Of hebben ze wel degelijk beseft waarmee ze hebben ingestemd, vervolgens zien ze de terechte zorgen en bezwaren van inwoners en ondernemers en bedienen ze zich van retoriekpolitiek. En dat zou ik zelfs nog kwalijker vinden dan paniekpolitiek."
Willem Goudriaan (SGP) benadrukte dat het besluit van het college een vrij logisch gevolg is van de langetermijnvisie. Wel had hij een paar kanttekeningen:"Een vlekkeloze start van de opvang is cruciaal. Zou er tijdens de opstartperiode geen extra beveiliging op de Meent moeten worden geregeld? Waarom is er niet gekozen om de centrummanager van De Meent of het bestuur van de BIZ kort van tevoren persoonlijk te informeren?"
Wethouder Janssen gaf een reactie op de gestelde vragen:"De opvang moet midden in de samenleving staan, dit met het oog op zo snel mogelijk integreren en daadwerkelijk kunnen meedoen van de vluchtelingen. Op de locatie de Boeieraak kun je niet meer dan 20 tot 25 jongeren kwijt en dat is niet rendabel voor het COA.
Ik heb zelf een extra telefonische ronde gedaan naar alle fractievoorzitters toen bekend werd dat gehele pand aan de Weteringsingel beschikbaar kwam. In de uitgebreide wensen- en bedenkingenprocedure heeft geen enkele fractie een voorbehoud gemaakt ten aanzien van de locatie Weteringsingel of de aantallen. Wel zijn er zorgen geuit. Deze nemen we natuurlijk ter harte. We zetten ons maximaal in om er aan tegemoet te komen."
Derya Karso stelde ook nog de vraag waarom er is gekozen voor een periode van 5 jaar. Janssen gaf als reactie: "Het is niet fijn om iedere jaar jaar een nieuwe locatie naar voren te brengen. Het COA met iedere keer opnieuw kosten maken om de locatie in te richten. Een duurzame locatie geeft de gemeente ook meer financiële middelen om in de faciliteiten er omheen zoals beveiliging te kunnen regelen.
Op de vraag of er nog een mogelijkheid is op een bepaald moment onder de overeenkomst uit te komen, gaf Janssen aan: "Als er dingen gebeuren waarvan wij met z'n allen zeggen 'dat willen wij niet', dan is er een mogelijkheid om er vanaf te komen. Dus als er incidenten gebeuren en het COA daar niet op zou ingrijpen volgens de afspraken die we hebben gemaakt."
Over de communicatie die tekort schiet, gaf Janssen het volgende aan: "De aantallen mensen op de inloopbijeenkomsten waren dit keer veel groter dan het aantal aanmeldingen. Het maakte voor mij en de burgemeester erg lastig om iedereen te kunnen spreken. Toch hebben we daar ontzettend veel opgehaald. Half oktober is er sowieso nog een gesprek met de ondernemers. Alles wat daaruit naar voren komt, kan nog meegenomen worden in de bestuursovereenkomst."