Jasper ’t Jong laat eerste gecertificeerde passiefhuis van Papendrecht bouwen
PAPENDRECHT - Een belangrijke mijlpaal: het allereerste gecertificeerde passiefhuis in de regio wordt momenteel gebouwd aan de Visschersbuurt. Dit bijzondere project markeert een nieuwe richting in duurzame woningbouw. Maar wat maakt een passiefhuis zo speciaal en welke uitdagingen brengt de bouw ervan met zich mee? Om daar meer inzicht in te krijgen, spraken we met de betrokkenen (van links naar rechts op de foto): Jan Geerts, passiefhuis adviseur (Future Proof Buildings), Arie Voogt, aannemer (Den Butter & Voogt), Jasper ’t Jong, opdrachtgever en Eric Bezemer, architect (Dar Architect).
Tegenwoordig wordt door iedereen erg z’n best gedaan om energie gebruik te compenseren, echter zou men moeten denken aan reduceren.
Een passiefhuis is daarom ontworpen om het energieverbruik drastisch te verlagen, tot wel 90% in vergelijking met een traditionele woning. Dit wordt bereikt door goede isolatie, strikte luchtdichtheid en een geavanceerd ventilatiesysteem. Dankzij deze technieken is er vrijwel geen externe verwarming of koeling nodig. Het resultaat is een huis dat niet alleen energie-efficiënt is, maar ook uiterst comfortabel en milieuvriendelijk.
Gecertificeerd versus niet-gecertificeerd
Jan Geerts legt uit: “Het verschil tussen een passiefhuis en een gecertificeerd passiefhuis zit in de controle en garantie. Een gecertificeerd passiefhuis voldoet aan strenge, vooraf vastgestelde normen. Tijdens het bouwproces worden er talrijke controles uitgevoerd om te verzekeren dat aan alle vereisten is voldaan. Niet elk passiefhuis is gecertificeerd, maar certificering biedt wel de zekerheid dat het huis daadwerkelijk aan de standaarden voldoet.”
Het certificeringsproces: stap voor stap
Het behalen van een passiefhuiscertificaat is geen eenvoudige taak. Arie Voogt vertelt: “Het begint met het zorgvuldig documenteren van alle gebruikte isolatiematerialen en het meten van de isolatiewaarden. We maken gedetailleerde foto’s van alle afdichtingen en tapes, die cruciaal zijn voor de luchtdichtheid. Nadat de kozijnen zijn geplaatst, voeren we een luchtdichtheidstest uit. Hierbij zetten we het huis onder druk en meten we hoe goed de druk behouden blijft. Als er lucht ontsnapt, moeten we aanpassingen doen om de luchtdichtheid te verbeteren. Dit is essentieel voor zowel de energiezuinigheid als het comfort.”
De keuze voor een passiefhuis
Arie Voogt van Den Butter & Voogt is geen onbekende in de wereld van passiefhuizen. “In Rotterdam heb ik al eens een passiefhuis gebouwd. Ik was daar zo enthousiast over dat ik besloot dit concept opnieuw toe te passen. Ons doel was om met groene materialen te bouwen en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We zagen in het passiefhuisconcept een geweldige kans om dit te realiseren.” Het is de verwachting dat het huis in het eerste kwartaal van 2025 af zal zijn, en het is de bedoeling dat Jasper hier later met zijn vrouw Marja gaat wonen.
Uitdagingen bij de bouw
Hoewel de voordelen van een passiefhuis duidelijk zijn, brengt de bouw ervan verschillende uitdagingen met zich mee. Zo vereist de constructie specifieke kennis en vaardigheden, waar niet alle bouwprofessionals mee vertrouwd zijn. Dit kan leiden tot fouten in de uitvoering, zoals problemen met luchtdichtheid of isolatie, die later gecorrigeerd moeten worden.
De toekomst van passiefhuizen
Met de voltooiing van dit eerste gecertificeerde passiefhuis in Papendrecht is een belangrijke stap gezet richting duurzamer wonen. Het project toont aan dat passiefhuizen niet alleen theoretisch haalbaar zijn, maar ook in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. In tijden waarin veel inspanningen gericht zijn op het compenseren van energiegebruik, zou er meer nadruk moeten liggen op het reduceren ervan, wat het passiefhuisconcept perfect ondersteunt.