Nikita de Ruiter overhandigt bijna 2000 handtekeningen petitie 'Vang geen AMV'ers op in de Meent'

PAPENDRECHT - De 29-jarige Papendrechtse inwoonster Nikita de Ruiter heeft op 29 september 2024 een petitie gestart tegen het plan voor een COA-opvanglocatie op Winkelpark De Meent.
In totaal zijn er 1941 handtekeningen geplaatst. Deze handtekeningen werden voorafgaand aan de raadsvergadering overhandigd aan burgemeester Van Driel.
Bij de overhandiging sprak Nikita de volgende woorden aan het college van B&W en de gemeenteraad:
Geachte leden van de raad, burgemeester en college,
Allereerst wil ik u bedanken voor de gelegenheid om hier vandaag te mogen spreken namens de vele bezorgde inwoners van Papendrecht. Mijn naam is Nikita de Ruiter, 29 jaar, moeder van een zoontje van 4 en ondernemer. Ik sta hier als petitionaris namens de ondertekenaars van de petitie tegen de voorgestelde opvanglocatie in het hart van ons winkelcentrum. Ik heb in het verleden op veel verschillende plaatsen in het land gewoond, maar sinds twee jaar hebben mijn gezin en ik zich gevestigd in Papendrecht. In eerste instantie een ontzettend fijne plek. Helaas heb ik nog nooit zoveel ellende gezien op een winkelcentrum als hier op de Meent.
Ik wil allereerst benadrukken dat ik absoluut niet tegen het opvangen van asielzoekers of specifiek AMV’ers ben. Als gemeenschap zijn we altijd bereid geweest om onze verantwoordelijkheid te nemen en hulp te bieden waar nodig. Echter, de locatie die voor deze opvang is voorgesteld, namelijk in het winkelgebied, roept grote zorgen en boosheid op bij ons als bewoners.
Laten we even terugblikken op afgelopen zomer. Het college stelde toen voor om nieuwe vluchtelingen op te nemen in Papendrecht. Hoewel er geen specifieke locatie werd genoemd, ging iedereen hiermee akkoord. Ik kan mij voorstellen dat je als partij akkoord gaat met het opvangen van een bepaald aantal vluchtelingen, maar het pijnlijke aan dit verhaal is dat de locatie voor de partijen werd verzwegen. Pas op 5 september jl. moesten wij als inwoners van Papendrecht via de media ontdekken dat de voorgestelde plek notabene op winkelcentrum de Meent zou liggen.
Er werd een zeer rommelige inloopavond georganiseerd voor omwonenden. Ik ben hier naar toe gegaan met de insteek om meer informatie te krijgen. Daar aangekomen, was het enorm druk en kon je elkaar amper verstaan. Naar mijn idee zou je op zo’n avond een presentatie moeten geven en daarna een vragenronde doen, welke dan beantwoord kunnen worden door het college en het COA. Ik besloot mij aan te sluiten bij de eerste de beste tafel waar het bordje ‘orde & veiligheid’ stond.
Er waren vooral veel oudere mensen. Een vraag die mij bij bleef, was een vraag van een oudere dame. De vraag luidde: ‘Ik ben bang dat mijn kinderen nooit aan een woning komen omdat asielzoekers voor gaan, kunt u mij verzekeren dat dit niet gebeurt?’ De wethouder reageerde daarop dat de vrouw daar niet bang voor hoefde te zijn. Helaas kwam op 10 oktober jl. het volgende nieuwsbericht naar buiten. Ik citeer: 'Opvang migranten: Papendrecht moet in de rest van het jaar 62 statushouders huisvesten'.U kunt zich voorstellen dat wij als bewoners zich enorm in de maling genomen voelen.
Na een tijdje aan de tafel te hebben gestaan, mocht ik eindelijk mijn vraag stellen. Mijn vraag luidde ‘Wie is er zo meteen verantwoordelijk op het moment dat het mis loopt op het winkelcentrum?’ Het antwoord van de wethouder luidde: 'Het COA'. Waarop ik hem vroeg: 'en u dan? Want u gaf zojuist aan hoofd coördinator te zijn van dit plan?' Hij zei dat ik mij dan moest melden bij de tafel ‘orde & veiligheid’ en mijn vraag daar moest voorleggen. Wat de beste man waarschijnlijk vergeten was, was dat hij aan die tafel stond. Ik ging met hem de discussie aan waarop ik op een gegeven moment genegeerd werd door de wethouder omdat ‘ik niet wilde luisteren’.
U kunt zich vast voorstellen dat ik woedend ben vertrokken van deze inloopavond. Ik vroeg mijzelf onderweg naar huis ook af of de desbetreffende wethouder zich ook zo zou opstellen als dit tafereel in zijn achtertuin zou plaatsvinden. Die bewuste avond is dan ook de aanzet geweest tot het starten van de petitie.
De kracht van ons winkelcentrum ligt onder andere bij onze lokale ondernemers, die zich dagelijks inzetten om hun brood te verdienen. Een opvanglocatie midden in deze dynamiek zal leiden tot ongewenste neveneffecten, zoals overlast, diefstallen en nog meer afname van de veiligheid, wat niet alleen de sfeer in het winkelgebied kan schaden, maar ook de economische vitaliteit van de ondernemers. Elk van deze punten zijn namelijk al dagelijks aan de orde op het winkelcentrum. Ik heb als winkelaar en bewoner in twee jaar tijd nog nooit zoveel diefstallen, opstootjes, gevechten, intimidatie en het lastig vallen of het achtervolgen van winkelaars gezien als hier in Papendrecht.
Ondernemers in Papendrecht hebben al moeilijke tijden doorgemaakt door de coronapandemie en de stijgende kosten. Het vestigen van een opvanglocatie in hun directe omgeving kan ervoor zorgen dat bezoekers het centrum gaan mijden, wat de ondernemers verder onder druk zet. Sterker: een aantal ondernemers hebben al aangegeven hun contract niet te willen verlengen. Het is van cruciaal belang dat we de levendigheid en aantrekkingskracht van ons centrum behouden. Niet alleen voor de winkelaars, maar voor de hele gemeenschap.
Daarnaast wil ik graag de zorgen van bewoners van omliggende woningen onder de aandacht brengen. De aanwezigheid van een opvanglocatie in het winkelgebied kan directe gevolgen hebben voor de waarde van hun huizen. Uit onderzoeken is gebleken dat dergelijke voorzieningen in woonwijken en nabij gelegen winkelcentra vaak leiden tot een waardedaling van onroerend goed.
Voor veel inwoners is hun huis hun grootste investering en de hoeksteen van hun financiële zekerheid. Een daling van de woningwaarde heeft niet alleen invloed op hun persoonlijke situatie, maar ook op de algehele aantrekkingskracht van de wijk. Het is belangrijk dat we de belangen van zowel de huidige als toekomstige bewoners beschermen en ervoor zorgen dat de buurt aantrekkelijk en leefbaar blijft voor iedereen. Kwetsbare kinderen, vooral degenen die mogelijk lijden aan PTSS door traumatische ervaringen, hebben een veilige en rustige omgeving nodig om tot rust te komen en te herstellen. Een drukke, prikkelrijke locatie zoals een winkelcentrum is hiervoor simpelweg niet geschikt. De constante stroom van mensen, geluiden, felle lichten en algemene bedrijvigheid kan overweldigend zijn en hun situatie verergeren waardoor de eerder genoemde problemen op het winkelcentrum ook weer verergeren. Daarnaast hebben deze kinderen maar weinig te besteden en worden ze straks dagelijks omringt door luxe, wat dus ook weer verleidt tot diefstal.
Deze kinderen hebben behoefte aan stabiliteit en een omgeving waarin zij zich beschermd en veilig voelen, zonder voortdurend blootgesteld te worden aan externe prikkels die hen opnieuw kunnen traumatiseren, bijvoorbeeld een Koningsdag, een kermis of de schaatsbaan die altijd druk bezocht wordt op de Meent. Een winkelcentrum biedt geen ruimte voor die rust die zij zo hard nodig hebben. Voor hun welzijn en herstel is het van essentieel belang dat zij in een rustige, minder hectische omgeving worden opgevangen.
Ik kan dan ook geen enkel voordeel bedenken voor de omwonenden, ondernemers, winkelaars, of AMV’ers waarom het vestigen van een opvang in het winkelcentrum een goed idee zou zijn. Integendeel, het lijkt vooral negatieve gevolgen te hebben voor alle betrokkenen. Oplossingen zoals een weerbaarheidstraining voor ouderen zijn natuurlijk volkomen absurd. Denk meer na over bijvoorbeeld een boot zoals we die hadden op de Anthony Fokkerkade of neem een voorbeeld aan de gemeente Lansingerland waar ze noodwoningen hebben gebouwd op de rand van de gemeente.
De spreidingswet staat zoals u weet op losse schroeven. Sterker, gisteren gaf minister Faber aan zo snel mogelijk van de spreidingswet af te willen. Waarom houdt de gemeente dan zo stug vol? In de gemeente Terwolde is een soort zelfde plan ook niet doorgegaan. Dus waarom zou het hier ook niet teruggedraaid kunnen worden? Het moge duidelijk zijn dat het namelijk niet meer om het algemeen belang gaat maar om eigen belang. Om nog maar te zwijgen over de enquête van vorige week die vanuit de gemeente werd gedeeld waarin bewoners werden gevraagd om hun mening. Ik citeer; "Uw mening is erg belangrijk voor het aanpassen en vernieuwen van het centrum. Wij willen een levendig, aantrekkelijk en toekomstbestendig centrum maken waar iedereen zich thuis voelt. Als u de enquête invult, draagt u bij aan het levendige en gastvrije hart van Papendrecht.” Alsof de gemeente dan ineens wel zou gaan luisteren naar ons als bewoners! De enquête is inmiddels offline wegens de negatieve reacties.
Wellicht had u al gezien dat er ontzettend veel anoniem was ondertekend. U kunt zich voorstellen dat men ontzettend bang is om op een lijst te komen met naam en rugnummer waardoor men dus ook je mening weet welke enorm gevoelig kan liggen. In de handtekeningen die ik zo aanbied, zullen alle anonieme handtekening, niet meer anoniem zijn. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel ouderen geweest die niet wisten dat ze na het ondertekenen nog hun handtekening moesten bevestigen. Ook tekenen mensen niet omdat ze bang zijn dat de gemeente dan kiest voor een opvang bij hen in buurt.
Ik sta achter het principe van zorg en ondersteuning voor mensen in nood, maar dat moet gebeuren op een manier die de belangen van alle betrokkenen in balans houdt. Daarom verzoek ik u, namens de ondertekenaars van de petitie, om het besluit ten aanzien van deze locatie te heroverwegen en een alternatief te zoeken dat recht doet aan zowel de behoeften van de opvang als die van de lokale gemeenschap.
Ik wil iedereen bedanken die de petitie heeft ondertekend en mij geholpen heeft op welke manier dan ook.
Dank u wel voor uw aandacht en ik hoop dat u ons verzoek serieus in overweging zult nemen."
