Gemeente gaat verband tussen restafval en hogere afvalkosten onderzoeken
PAPENDRECHT - De PdvA heeft samen met GroenLinks, OP, PAB en D66 op 7 november 2024 een motie ingediend om te onderzoeken bij welke hoeveelheid restafval de kosten voor afvalverwerking daadwerkelijk omlaag kunnen. Dit onderzoek richt zich op het zogenaamde ‘kantelpunt’, het moment waarop minder restafval resulteert in lagere kosten voor de afvalverwerker HVC, en dus mogelijk ook in lagere tarieven voor de inwoners.
Papendrecht scoort goed op het gebied van afvalscheiding. Volgens cijfers van het CBS produceerden de inwoners in 2023 minder restafval en bleken ze goed in staat om hun afval te scheiden. De gemeente behoort dan ook tot de top 3 van best presterende HVC-gemeenten als het gaat om het scheiden van fijn en grof huishoudelijk afval. In het eerste kwartaal van 2023 daalde het restafval met maar liefst 65% ten opzichte van het jaar daarvoor. Toch stelt het college voor om de afvalstoffenheffing vanaf 2025 met 13,6% te verhogen, vanwege prijs- en loonstijgingen bij HVC.
De vraag naar transparantie en rechtvaardigheid
De PdvA vindt dat de hogere tarieven niet in verhouding staan tot de inspanningen van de inwoners en dat er meer transparantie nodig is over de relatie tussen het ingezamelde restafval en de kosten voor de verwerking. Derya Yildiz-Karso, fractievoorzitter van de PvdA, benadrukte tijdens de vergadering dat er inzicht moet komen in hoe de inzameling en verwerking van afval door HVC samenhangen met wat de inwoners iteindelijk betalen. “Wij willen dat de inwoners worden aangemoedigd om minder restafval te produceren, maar het moet wel duidelijk zijn dat dit ook daadwerkelijk leidt tot lagere kosten voor HVC en dus voor de inwoners,” zei Yildiz-Karso.
De motie die werd ingediend, vraagt het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) om samen met HVC te onderzoeken vanaf welke hoeveelheid restafval de kosten voor afvalverwerking omlaag kunnen. Het doel is om een duidelijk ‘kantelpunt’ te identificeren, het moment waarop minder restafval daadwerkelijk kan leiden tot lagere overheadkosten voor HVC. Dit zou op zijn beurt kunnen betekenen dat de afvalstoffenheffing niet verder hoeft te stijgen, of zelfs verlaagd kan worden.
Onderzoek en transparantie
De motie benadrukt het belang van data en informatie voor het nemen van toekomstige beslissingen. Yildiz-Karso: “Als uit het onderzoek blijkt dat er geen kantelpunt is bijvoorbeeld door afspraken met HVC of de manier waarop het systeem werkt dan is dat ook nuttige informatie. We moeten zorgen dat we goed kunnen evalueren en de juiste afweging maken.” De gemeenteraad hoopt de resultaten van dit onderzoek uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 te ontvangen, zodat ze vervolgens een weloverwogen besluit kunnen nemen.
De noodzaak van duidelijkheid voor de inwoners
Yildiz-Karso wees er ook op dat, ongeacht de communicatie rondom de verhoging, het voor de inwoners lastig te verkopen is dat ze een hogere heffing moeten betalen, terwijl ze tegelijkertijd hun afval goed scheiden en bijdragen aan de verduurzaming. “Het is een verhoging, en die moet niet genormaliseerd worden door te zeggen dat het nodig is om de kosten van HVC te dekken."
De motie werd aangenomen door de PdvA, GroenLinks, VVD, OP, PAB en D66 (16 stemmen voor). De CU en SGP stemden tegen (4 stemmen).