Herdenking Remembrance Day in Papendrecht: een moment van stilte en reflectie
PAPENDRECHT - Op maandag 11 november werd in Papendrecht voor het derde jaar stilgestaan bij Remembrance Day, een dag die wereldwijd de gesneuvelde militairen van de Eerste Wereldoorlog herdenkt. De ceremonie, die plaatsvond op de Algemene Begraafplaats aan de Admiraal De Ruijterweg, bracht inwoners van de gemeente samen om hun respect te betuigen aan de slachtoffers van de deze oorlog.
Herdenking in Papendrecht
Het moment van herdenken begon om 10.45 uur, toen de aanwezigen zich verzamelden bij de ingang van de begraafplaats. Na een korte tocht naar de oorlogsgraven werd om precies 11 uur de Last Post gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte. Tijdens deze stilte werden de slachtoffers van de oorlog geëerd, en werd er tevens stilgestaan bij de gevolgen die de Eerste Wereldoorlog wereldwijd teweegbracht. Na de stilte werden er kransen klaprozen gelegd en werden enkele toespraken gehouden.
Toespraak van burgemeester Margreet van Driel
Burgemeester Margreet van Driel sprak in haar toespraak over de impact van de Eerste Wereldoorlog, die Nederland als neutraal land relatief gespaard had, maar waarvan de gevolgen ook hier merkbaar waren. Schaarste van basisgoederen, zoals koffie, vlees en melk, en de torpedering van Nederlandse handelsschepen waren slechts enkele van de indirecte effecten van de oorlog. Buiten Nederland had de oorlog echter nog verwoestendere gevolgen. Het was de eerste oorlog waarbij op grote schaal moderne wapens werden ingezet, die miljoenen levens eisten en onnoemelijk veel leed veroorzaakten.
Van Driel merkte op dat, hoewel de Eerste Wereldoorlog vaak minder prominent in het collectieve geheugen van Nederland staat, waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog bij vele Nederlanders veel levendiger is. Door de bezetting, het verzet en de lokale verhalen, zoals het neerstorten van een Lancaster in de Oostpolder, die sterk zijn verankerd in de Papendrechtse gemeenschap.
Toch wees de burgemeester op de hedendaagse conflicten die vaak onderbelicht blijven in de media, zoals de oorlogen in Jemen, Soedan, Ethiopië en Myanmar. Ondanks de wereldwijde verbondenheid door moderne media, worden de oorlog in deze regio’s vaak nauwelijks opgemerkt.
Hoop op een betere toekomst
Van Driel benadrukte dat, hoewel oorlog en conflict een deel van de menselijke geschiedenis zijn, er ook ruimte is voor hoop. “Er zijn nog steeds lichtpunten van gemeenschapszin en samenwerking,” zei ze. “Onze hoop ligt in de menselijke capaciteiten van begrip, empathie en vertrouwen. Deze eigenschappen kunnen ons helpen de lessen van de geschiedenis in praktijk te brengen en polariserende krachten om te buigen naar samenwerking en respect.”
De burgemeester sloot haar toespraak af met een oproep tot actie. “Het is aan ons om niet in gelatenheid te vervallen, maar om samen te werken aan een toekomst waarin vrijheid en respect voor elkaar centraal staan,” aldus Van Driel.
Kracht van herinnering en verbondenheid
De herdenking in Papendrecht is niet alleen een moment van reflectie op het verleden, maar ook een gelegenheid om de waarden van vrede en respect voor elkaar in de toekomst te versterken. Met een steeds veranderende wereld, waarin conflicten nog steeds dagelijkse realiteit zijn voor miljoenen mensen, blijft de boodschap van Remembrance Day tijdloos: de hoop op een vreedzamere toekomst, geworteld in begrip en respect voor elkaar.