Aantal huishoudens met problematische schulden in blijft stijgen: PvdA pleit voor effectievere schuldhulpverlening
PAPENDRECHT - Het percentage huishoudens in Papendrecht met problematische schulden is voor het derde jaar op rij gestegen. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS. Begin 2024 hadden 1170 huishoudens in de gemeente te maken met problematische schulden, wat neerkomt op 8,2% van het totale aantal huishoudens. Ter vergelijking: in 2021 was dat nog 6,6%.
Het gaat hierbij om huishoudens die bijvoorbeeld meer dan zes maanden achterlopen met betalingen, zoals op de zorgpremie, wat hen kan belemmeren om de medische zorg te krijgen die ze nodig hebben.
De PvdA-fractie maakt zich zorgen over de stijging van deze cijfers en pleit voor schuldhulpverlening die écht werkt. Volgens de partij blijkt uit de cijfers dat veel mensen die hulp zoeken, voortijdig afhaken. De oorzaak zou liggen in de bureaucratie, het formulieren gedoe, en het gebrek aan persoonlijke, gerichte hulp. Te veel mensen voelen zich niet gehoord en zien geen vooruitgang in hun situatie.
In antwoord op vragen van PvdA-raadslid Derya Karso over deze problematiek, erkende wethouder Jaco van Erk de stijging van het aantal schulden in Papendrecht. "We zien deze stijging ook in de rest van Nederland. Meer mensen komen in aanmerking voor schuldhulpverlening, wat zich uit in een hoger aantal aanmeldingen bij de gemeente," aldus de wethouder. Wel is er volgens hem sprake van een positief signaal: de gemiddelde schuld waarmee inwoners zich melden bij de sociale dienst is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen, wat erop wijst dat het beleid van de gemeente om schulden eerder te signaleren effect heeft.
De wethouder ging ook in op de bezorgdheid van de PvdA over het voortijdig afhaken van mensen die om hulp vragen. "Dat inwoners vroegtijdig afhaken is niet de bedoeling, maar het gebeurt inderdaad wel. Daarom heeft de sociale dienst Drechtsteden de afgelopen jaren ingezet op laagdrempelige, stress-sensitieve schuldhulpverlening," zei Van Erk. Deze aanpak zal worden voortgezet in het nieuwe beleidsplan schuldhulpverlening, dat voor de zomer aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Daarnaast verwees de wethouder naar de beantwoording van eerdere vragen door het OP (Onafhankelijke Partij) over dit thema, waarin de gemeente verder ingaat op de cijfers en het beleid rondom schuldhulpverlening.
Het college lijkt dus vastbesloten om in de komende tijd meer nadruk te leggen op effectieve en toegankelijke schuldhulpverlening, maar de PvdA blijft kritisch en wil dat er snel concrete stappen worden gezet om het aantal vroegtijdig afhakers te verminderen.