Gemeente gaat onderzoeken hoe jongeren sneller schuldenvrij te krijgen zijn

PAPENDRECHT - De fracties PvdA, ChristenUnie, Onafhankelijk Papendrecht en GroenLinks hebben tijdens de raadsvergadering van 17 april 2025 een motie ingediend om jongeren van 18 tot 26 jaar sneller uit de schulden te krijgen.
Dit gebeurde tijdens de bespreking van het Beleidsplan schuldhulpverlening 2025-2028.
De indieners van de motie gaven aan: 'Uit het onderzoek van het NIBUD blijkt dat 1 op de 5 jongeren (18 en 26 jaar) in Nederland te maken heeft met ernstige betalingsproblemen. Jongeren hebben doorgaans lage inkomens en zijn vaak afhankelijk van flexibele contracten. De inkomsten kunnen daarom snel veranderen of wegvallen.
Vanaf 18 jaar krijgen jongeren te maken hebben met veel levensveranderingen, zoals bijvoorbeeld het starten of stoppen met studeren, verhuizen of het krijgen van kinderen. Dat zorgt voor hoge rekeningen. Er is vaak nog geen eigen vermogen of spaarpot, waardoor onverwachte klappen niet kunnen worden opgevangen.
De gevolgen van schulden zijn stressvol, waardoor schooluitval en andere mentale problematiek de situatie verergeren. Dit vormt een blokkade om te werken aan de eigen toekomst. Jongeren die zich in een financieel kwetsbare positie bevinden, hebben vaak een andere aanpak nodig dan het reguliere schuldhulptraject."
De vier fracties vinden dat er in het beleidsplan te weinig expliciete aandacht is voor de risicogroep jongeren tussen de 18 en 26 jaar. Ze verzoeken daarom het college met onderzoek te verkennen welke producten of diensten ingezet kunnen worden om jongeren in Papendrecht tussen 18 en 26 jaar sneller uit de schulden te krijgen.
In dit onderzoek moet ook het opkopen van schulden onder bepaalde voorwaarden (zoals bijvoorbeeld het succesvol afronden van een budgettraining of andere tegenprestaties) meegenomen worden.
Bij de stemming bleek dat ook de andere partijen konden instemmen met deze motie, behalve de VVD. Het voorstel werd met 19 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Margré van Wijngaarden gaf in haar stemverklaring nog wel aan dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen jongeren die er doelbewust een potje van maken en jongeren die buiten hun schuld om in de problemen zijn geraakt.
Het Beleidsplan schuldhulpverlening 2025-2028 werd unaniem aangenomen.