OP stelt dat gifgrond Havenhoofd / Veerdam onvoldoende is gesaneerd

PAPENDRECHT - In Papendrecht speelt al jaren een discussie over de wijze waarop de gifgrond op Het Havenhoofd en de Veerdam destijds is aangepakt. De gemeente stelt dat, voor normaal gebruik van de woningen, de bewoners geen direct contact krijgen met de verontreinigde grond, aangezien er een leeflaag is aangebracht.
Ruud Lammers (OP) is het hier niet mee eens: "Toen het gebied voor Het Havenhoofd oorspronkelijk herontwikkeld moest worden, werd ervoor gekozen de vervuilde bodem niet volledig te verwijderen, maar in plaats daarvan te egaliseren. Waardoor de mensen direct op vervuilde grond leven. De gemeente stelt dat er een leeflaag is aangebracht van 1.20 m. Maar in de stukken die de gemeente op aanvraag van Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft verstuurd, staat dat er is geëgaliseerd. Hieruit volgt dat er volgens onze fractie onvoldoende is gesaneerd.
Sterker nog, in de koopakte voor de huizen van Het Havenhoofd staat dat er 1.20 m. is opgehoogd, de zogenaamde ‘leeflaag’. Dan is er het afgraven van de Veerdam, waar een beschermende leeflaag is aangebracht boven op de verontreinigde grond. Deze methode, bedoeld om direct contact tussen bewoners en de verontreinigde bodem te voorkomen, wordt door de gemeente als veilig verklaard. Echter, wij betwisten deze aanpak en stelt dat de situatie onvoldoende is gesaneerd, mede omdat de volledige herkomst van de leeflaag onder de oneven nummers op de Veerdam niet bekend is.
Wel kunnen we stellen dat uit de tonnages aangevoerde schone grond de verdenking oprijst, dat er bijgemengd is om de maximaal toegestane vervuilingswaarden te behalen. Uit de stukken is niet op te maken waar de vervuilde grond naartoe is getransporteerd. Voor zowel de Veerdam als Het Havenhoofd ontbreekt elk certificaat met betrekking tot de kwaliteit van de deklaag.
Zo wordt met geen woord gerept over de huizen op de Veerdam met even nummers en tot hoever de vervuiling achter deze huizen was en is. Het is onmogelijk dat de vervuiling van achttien gifstoffen in de grond ter plekke als een rechte lijn stopt (zonder dat er damwanden zijn geslagen). We verwijzen voor een inhoudelijke toelichting naar het meegestuurde rapport.
Het College van B&W heeft nog steeds geen antwoord gegeven op de brief met onze bevindingen van 4 maart 2025. Wij hadden intussen eigenlijk wel verwacht dat er vanuit het College een antwoord zou zijn gekomen. Omdat het antwoord uitbleef hebben we de burgemeester om een gesprek gevraagd. Op 26 juni gaan we hierover in gesprek met de burgemeester en de griffier, teneinde duidelijk te krijgen hoe we procesmatig met dit dossier verder (kunnen) gaan", aldus Ruud Lammers.
Conclusie: de sanering van het Havenhoofd en de Veerdam blijft een complex onderwerp:
• Voorstanders van de huidige aanpak benadrukken dat de afdekmethode voldoende veilig is voor normaal gebruik van de woningen.
• Kritische partijen zoals OP dringen erop aan dat de verontreinigde grond op Het Havenhoofd volledig wordt verwijderd zodat toekomstige gezondheidsrisico’s volledig worden vermeden.