zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Educatieve tuin steeds meer volwassen

1 januari 2002

PAPENDRECHT, 1 januari 2002 (ingezonden door Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard)

Het gaat goed met de educatieve tuin van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA). De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers van de NVWA vele uren geïnvesteerd in het onderhoud van de tuin en werden nieuwe elementen aangebracht en bestaande leefgemeenschappen afgebouwd.

Naast het Educatieve Streekcentrum Alblasserbos aan de Matenaweg te Papendrecht ligt de trots van de NVWA, de educatieve tuin met een oppervlakte van circa 2.500 m2. Sinds de oplevering van het Streekcentrum in oktober 1999 heeft de NVWA vele leefgemeenschappen nagebouwd die voor het publiek toegankelijk zijn. Tijdens een wandeling door de tuin maken bezoekers kennis met het dieren- en plantenleven in de paddenpoel, de diversiteit aan planten in de hooiweide (in 2001 maar liefst 42 soorten) en de insectenmuur. Op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd in de educatieve tuin, maar wie regelmatig de tuin bezoekt, ontdekt dat er wel degelijk kleine en grote aanpassingen zichtbaar zijn.

Banken en planten
Een van de opvallendste nieuwe elementen is de voltooiing van het ronde Grote Beestenplein achterin de tuin. Op die locatie stond een oude houten bank en lagen een aantal blokken hout waar de bezoekers konden zitten. Nu staan er vier banken (gemaakt van recycled plastic) en er is een laag grind aangebracht. Aan de achterzijde van de banken is met behulp van essenhout en wilgentakken een wal gevlochten. Deze geeft beschutting aan diverse vogels, insecten en zal in de geplante wilgen zullen in het voorjaar uitopen tot knotwilgen. Op het Grote Beestenplein kunnen de leerlingen van de basisscholen, die regelmatig de tuin bezoeken, even uitrusten of hun opdrachten maken.
Vlakbij de insectenmuur is naast de rotstuin afgelopen zomer een enorme hoop zand aangebracht. Half november 2001 zijn er honderden planten en struiken ingeplant die zich uitstekend thuis voelen op zand en de hitte in de zomer goed kunnen verdragen. Het hart van deze insectentuin met zand lijkt een lege plek, maar is echter ingezaaid met honderden bloemrijke planten, zodat in de zomer vele insecten en vlinders hun voedsel kunnen vinden.

Zeer vochtig
Het winterverblijf voor vleermuizen wordt door haar begroeiing al aardig in het landschap opgenomen en ook in de vleermuisbuis worden de klimatologische omstandigheden steeds beter voor de overwintering van deze zoogdieren. Afgelopen winter bleek dat de temperatuur in de buis voldoende was om vleermuizen te laten overwinteren. Een aandachtspunt was nog de luchtvochtigheid die naar beneden moest en inmiddels bijna 90% is. Het vocht van de grond is in het beton getrokken en op de bodem van de buis is een laag water aangebracht om een goede luchtvochtigheid te realiseren, zodat de vleermuizen in de winter niet uitdrogen.
Vochtig is ook de rest van de tuin. Het waterpeil in de paddenpoel is weer gestegen en ook de waterstand in de hooiweide is gunstig voor de komst van planten die leven in een vochtige omgeving.

Bordjes en wandelroute
In de educatieve tuin worden deze winter circa dertig stalen buizen geslagen met daarop de naam van de paddenpoel, de insectenmuur, de ringslangonderkomens, de terrasoever en talloze andere leefgemeenschappen. Met ingang van het nieuwe seizoen kunnen bezoekers zelf een rondwandeling doen. Aan de hand van een routebeschrijving die in het Streekcentrum vanaf april 2002 verkrijgbaar is, kunnen de bezoekers nader kennis maken met de elementen in de tuin en de grotere leefgemeenschappen her en der in de Alblasserwaard.
Een ander opvallend element in de educatieve tuin is het onlangs gerealiseerde Truus Snijders-pad. Een centraal gelegen pad in de tuin is op 22-12-2001 vernoemd naar de 80-jarige Truus Snijders uit Papendrecht. Ter ere van haar verjaardag en haar lidmaatschap van 30 jaar en de inzet in diverse werkgroepen heeft het bestuur van de NVWA besloten een van de wandelpaden naar haar te vernoemen.

Composthoop en bosrand
In de educatieve tuin is in de nabijheid van het ooievaarsnest een composthoop aangelegd. Hier wordt het tuinafval, dode takken, grasmaaisel en ander natuurlijk verteerbaar materiaal gedeponeerd. De hoop is inmiddels omvangrijk en is in de winter een goede verblijfplaats voor egels, padden en andere dieren die in winterslaap gaan. Het verteerbare materiaal kan in het voorjaar weer worden gebruikt voor bemesting van de tuin of om de diverse bestaande leefgemeenschappen aan te vullen met natuurlijk materiaal.
Oude takken en andere natuurlijk restmateriaal zijn ook gebruikt in de bosrand van het Alblasserbos vlak naast de educatieve tuin. Het Alblasserbos is eigendom van Staatsbosbeheeer (SBB) en in goed overleg met SBB mag de NVWA een deel van die bosrand behandelen om een vloeiende overgang te realiseren van heemtuin naar bosrand. Hiervoor zijn een aantal essen in het Alblasserbos op diverse delen geknot, zodat deze uitlopen in het voorjaar, en zijn er diverse soorten bloemrijke struiken ingeplant om insecten en vogels een kans te geven.

Nog veel meer
Naast deze veranderingen zijn er ontwikkelingen die niet zichtbaar zijn of op andere momenten worden gerealiseerd. Er wordt gewerkt aan de invulling van een deel van de heemtuin op veengrond waar planten komen die van nature in de Alblasserwaard voorkomen. Verder zijn er ideeën om een doolhof met geurende planten (speciaal voor kinderen) te realiseren en wordt er hard gewerkt aan de vernieuwing van de introductiefolder van de NVWA. Ook zijn er concrete plannen voor de aanleg van een houten steiger aan de ligweide. Daar kan iedereen met een kano aanleggen of de hengel uitgooien en kunnen de zwemmers uit Wijngaarden gemakkelijk een koele duik nemen in het boezemwater van de Sliedrechtse Binnenvliet.

De bezoekers kunnen het Educatief Streekcentrum Alblasserbos elk seizoen bezoeken vanaf 01-04 tot en met eind september op dinsdag t/m zaterdag vanaf 10.00 uur tot en met 17.00 uur. Vanaf 01-10 tot en met eind maart is het Streekcentrum open op woensdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en verder op afspraak, behalve op zondag. De educatieve tuin is elke dag geopend voor het publiek.

Indien er vragen zijn kunt u zich wenden tot Arnoud van de Ridder, voorzitter van de NVWA en bereikbaar via 06 - 22 87 56 82.

Deel dit bericht met je vrienden!