zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Schaakclub Papendrecht/Alblasserdam kampioen

6 maart 2002

PAPENDRECHT - Het eerste team van de schaakclub Papendrecht/Alblasserdam is glansrijk kampioen geworden in de 2e klasse D van de Rotterdamse Schaakbond.

In de laatste wedstrijd, dinsdagavond 5 maart, werd kampioensconcurrent Onesimus 1 uit Rotterdam met 5-3 verslagen. P/A 1 heeft alle zeven wedstrijden in zijn afdeling gewonnen en daarin 40 van de maximale 56 bordpunten gescoord.

Het is het eerste kampioenschap voor P/A sinds de fusie van de schaakclub Alblasserdam en Papendrecht in 1996. Alblasserdam boekte nog een kampioenschap van de 2e klasse in 1994. Papendrecht heeft na 1985 nooit meer een kampioensteam gehad. P/A 1 mag het volgend jaar in de 1e klasse proberen. De ervaring leert dat die een behoorlijk stuk sterker is dan de 2e klasse.

Een week geleden waren twee partijen vooruit gespeeld. Daarbij won Kees Brinkman aan bord 2 van A. Moolenaar, terwijl Peter van Wermeskerken remise maakte tegen E. Woldring. De resterende zes spelers van Onesimus moesten dinsdagavond 4 punten scoren om hun team aan de zege en de titel te helpen. P/A 1 had aan een 4-4 gelijk spel tegen de concurrent genoeg.

De Rotterdammers speelden derhalve scherp, maar verantwoord op winst. Pas rond kwart voor elf kwamen Meinte Smink en zijn, objectief gesproken sterkere, tegenstander Leo de Jager remise overeen aan bord 1. Daarna trok de Rotterdammer T. Albers aan bord 8 de stand gelijk door Christiaan Korteweg steeds scherper onder druk te zetten. Toen kwamen de fouten bij de Alblasserdammer en de nul. Koert Timmerman moest extra zeilen bijzetten om niet te verliezen. Dat lukte hem tegen M. van der Linden, maar de remise betekende wel dat hij zijn 100 procent score verloor.

Nol Oostrom (bord 5) had lange tijd het initiatief tegen P. Wassink, maar kon niet door de verdediging breken. Aan bord 3 kwam Bert Terlouw steeds slechter te staan, maar nadat zijn opponent Bert ten Wolde had verzuimd de winst te grijpen deed de man uit Wijngaarden dat met de nodige bluf. Tenslotte zorgde Kees van Meerkerk aan bord 6 voor het vijfde punt in een sterk gespeeld eindspel tegen H. Henderson.

Deel dit bericht met je vrienden!