Friday 24 September 2021

Alles over Papendrecht

Eikenprocessierups in sportpark Oostpolder

5 juni 2003

PAPENDRECHT - In sportpark Oostpolder is op een aantal eikenbomen de eikenprocessierups aangetroffen. De haren van deze rups kunnen vervelende maar ongevaarlijke gezondheidsklachten veroorzaken, die per persoon verschillen.

De gemeente heeft de locatie waar de rups geconstateerd is, afgezet met een rood/wit lint. De gemeente adviseert het afgezette gebied niet te betreden. Afhankelijk van de wind kunnen de brandharen zich ook enigszins buiten het afgezette gebied verspreiden. De GGD heeft alle huisartsen in Papendrecht geïnformeerd, zodat zij alert zijn op de symptomen.

De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.

Inmiddels heeft de gemeente een deskundig bedrijf ingeschakeld dat zo snel mogelijk begint met de verwijdering door middel van opzuiging. De processierups komt normaal in zuidelijker streken voor en wordt meer in Brabant gezien. De laatste jaren lijkt hij naar het noorden op te rukken.

De klachten die de processierups veroorzaakt, lijken op allergische reacties. Zij kunnen optreden aan:
- Huid: uitslag: rode jeukende bultjes, 2-5 mm in doorsnede, soms blaasjes, soms na krabben een ontsteking met korstjes. Het kan tot ruim een maand duren voordat deze huiduitslag geheel is verdwenen.
- Ogen: soms kan er een ontsteking van het oogbindvlies ontstaan met zwelling, roodheid, en jeuk. Personen die vaker in aanraking zijn geweest met de brandharen krijgen vaak sterkere reacties.

De brandharen zijn moeilijk te verwijderen, daarom is het verstandig om de kleding grondig uit te spoelen en te wassen. Het is ook verstandig om zelf te douchen en de haren te wassen. Als de jeuk ernstig is kan de huisarts een ontstekingsremmende crème voorschrijven.

De gemeente adviseert mensen met vragen over bovengenoemde symptomen contact op te nemen met hun huisarts.

Voor vragen hebben over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan kunt u bellen naar de afdeling Groenvoorziening van de gemeente Papendrecht (tel. 078-6418911).

Lees meer over:

rups sportpark eik Oostpolder
Deel dit bericht met je vrienden!