Saturday 25 September 2021

Alles over Papendrecht

Rotonde Ketelweg / Burg. Keijzerweg

11 augustus 2003

Een veiliger Papendrecht, verbetering van de voorzieningen en volop aandacht voor communicatie met inwoners, instellingen en ondernemers.

Deze drie (van in totaal zes) speerpunten die het college van de gemeente Papendrecht formuleerde voor de periode tot 2006, krijgen in de onderlinge combinatie extra kracht, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het voorbeeld van de totstandkoming van de toekomstige rotonde bij de kruising Ketelweg/Burgemeester Keijzerweg/Oosteind en Rietgorsweg. Bewoners en ondernemers reageerden hierbij op het oorspronkelijke plan en kwamen samen met de gemeente tot een voor alle betrokkenen vrijwel optimale oplossing. Zo kan het dus ook!

 

Nadat vorig jaar meer duidelijk werd over revitalisering en reconstructie van het Oosteind werd om de verkeerveiligheid, doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van het gebied te vergroten een rotonde gepland in het gebied Ketelweg, Burgemeester Keijzerweg, Oosteind en Rietgorsweg. Daarop kwamen bezwaren van enkele bewoners, voor wie de geplande rotonde wel erg dicht bij de voordeur zou komen te liggen. De bewoners, vertegenwoordigd in de Bewonersvereniging Matena-Oosteind, zochten daarop contact met de gemeente.

Bewonersvereniging Oosteind
Jan van Wijngaarden, ondernemer op en bewoner van het Oosteind en voorzitter van de Bewonersvereniging, vertelt: 'We hebben met de bewoners bezwaar aangetekend, maar ook gesteld niet tegen de rotonde op zich te zijn. Die rotonde was namelijk wat alle partijen wilden. Daarop zijn we met bewoners die kijk op de zaak hebben bij elkaar gekomen. En naarmate je meer achtergrondkennis opdoet, zie je ook dat het ontwerp al logisch in elkaar stak. Verder hebben we de ondernemers in het gebied erbij betrokken, wat voor hen een aangename verrassing was.'

3VO
Daarnaast werd verkeersveiligheidsorganisatie 3VO door de bewoners benaderd. 'Om niet de fout te maken alleen achter je eigen idee en gelijk aan te lopen, maar ook een kritische blik op de zaak te richten', legt Van Wijngaarden uit. 'Zo kwamen wij onderling tot enkele voor ons belangrijke elementen die de gemeente vervolgens heeft verwerkt en opnieuw aan ons heeft voorgelegd. In eerste instantie dachten we bijvoorbeeld aan een ovale rotonde.' Een ovale rotonde levert echter voor bijvoorbeeld motorrijders problemen op, omdat zij dan te maken hebben met een lastige, veranderende stuurbeweging. Ook de ligging van kabels, leidingen, rioleringen en dergelijke beïnvloeden de mogelijkheden, vertelt Henk Jansen van de gemeente Papendrecht. 'Daarnaast bekijken wij bijvoorbeeld of fietsers veilig de rotonde over kunnen en of vrachtwagens voldoende draaicirkel hebben.'

Vijfpotige rotonde
Uiteindelijk werden de partijen het eens over een vijf-potige rotonde (buiten de vier genoemde wegen eenaansluitingen van het Nanengat) die niet te dicht bij de woningen komt, die verantwoord is op financieel en technisch gebied en waarbij ook de verkeersveiligheid in orde is. De reconstructie is gekoppeld aan de dijkverzwaring; daarom is nog even afwachten wanneer de werkzaamheden precies starten, maar naar verwachting is dat over enkele maanden.

Jan van Wijngaarden: 'Als ik nu langs de locatie kom, begin ik een beetje te glimmen: met alle belangen is rekening gehouden en door alle betrokkenen is de zaak van alle kanten bekeken. Je kunt elkaar het leven zuur maken, maar op deze manier voorkom je onder weer een vertragende procedure. Daarom is mijn conclusie dat we het gezamenlijk als een sinaasappel hebben uitgeperst en we er alles hebben uitgehaald. Het is een heel positief verhaal.'

© fotografie: Hans Huisman

Deel dit bericht met je vrienden!