dinsdag 26 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Onthulling Lancastermonument

21 juli 2004

PAPENDRECHT - Op woensdag 21 juli onthulde burgemeester De Bruin en enkele betrokkenen om 11.30 uur op het Lancasterplein het monument ter nagedachtenis aan de Lancasterbommenwerper, die precies zestig jaar geleden neerstortte in Papendrecht. De bommenwerper stortte neer in de vroege ochtend van 21 juli 1944 nadat het bombardementen had uitgevoerd op de Duitse stad Homburg. De bemanningsleden, twee Australiërs en vijf Engelsen, overleefden de vliegtuigcrash niet. Hun stoffelijke overschotten werden een dag later begraven op de Algemene Begraafplaats van Papendrecht. Het neerstortende vliegtuig sloeg een diepe krater in het landschap.

Najaar 2002 is het vliegtuig – met het oog op woningbouwplannen in het gebied – geborgen. Na de oorlog werd in Papendrecht een comité opgericht, dat de oorlogsgraven van de omgekomen bemanningsleden onderhoudt. Na de berging van het vliegtuig richtte het comité zich op realisering van een monument op de plaats van de vliegtuigcrash.


Het comité onderhoudt nog steeds contacten met de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden. Ongeveer twintig in Australië en het Verenigd Koninkrijk woonachtige nabestaanden woonden de plechtigheid op woensdag 21 juli bij. Ook waren de ambassadeurs van Australië en het Verenigd Koninkrijk aanwezig. Voorafgaand aan de onthulling vond een openbare kerkdienst plaats in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt.

Foto: Bert de Lange. Het opschrift op het monument luidt: "Wij zullen hen steeds blijven gedenken."

Deel dit bericht met je vrienden!