donderdag 17 juni 2021

Alles over Papendrecht

'Begraafplaats bezig verleden uit te wissen in jaar van Papendrecht 900'

14 maart 2005

PAPENDRECHT - Ingezonden brief: "Afgelopen zaterdag was het voor mij weer zo'n dag waarop ik behoefte had een bezoek te brengen aan de graven van mijn vader, oma en andere ontvallen familieleden op onze begraafplaats te Papendrecht.

Daar aangekomen viel mij bij de ingang het bord met mededelingen op waar stond dat men het voornemen had om de stenen van de graven weg te gaan halen op de vakken met algemene graven uit de periode waarvan de eigendomsrechten verstreken zijn in afwachting van het ruimen van de daar aanwezige stoffelijke resten.
Op zich zelf niets mis mee het is volgens de regels en ik dacht nog het zal er komende jaren van moeten komen.
Zo als gewoonlijk liep ik naar het graf van mijn vader uit 1991 en na daar even stil te hebben gestaan liep ik verder naar de trap naar het oude deel waar mijn oma ligt die overleden is in 1962.

Toen schrok ik me een ongeluk, of er een bom was gevallen op de graven van mijn oma en de mensen die overleden zijn in de periode waarop begraven is in vak J en K.
Bij de ingang las ik van een voornemen, maar men heeft er geen gras over laten groeien.
In het jaar van Papendrecht900 moest een tastbaar stuk historie blijkbaar snel uitgewist worden. In drie weken was ik niet op de begraafplaats geweest en in die tijd heeft men het voornemen opgehangen en ook gelijk maar tot uitvoer gebracht.
Was het niet mogelijk geweest om dit voornemen in de plaatselijke kranten te plaatsen en op de gemeente internetsite en zo nabestaanden de kans te geven om op een waardige manier afscheid te laten nemen. Ik plaatste elk jaar een paar plantjes bij het graf van mijn oma en kom in de zomermaanden wekelijks bij het graf en juist nu in een periode van sneeuw en regen heeft men ons de mogelijkheid ontnomen om op een waardige manier afscheid te nemen.

Er rest alleen nog een vlakte met blubber en van mijn rozenboompje dat ik al jaren verzorg is geen spoor meer te vinden laat staan de plek waar mijn oma ligt.
Wat plaatselijk is gebeurd met oude panden is ook in het klein op de begraafplaats gebeurd.
Papendrecht gaat vreemd om met zijn geschiedenis en ook met zijn overleden inwoners. Na het aanschouwen van de vlakte waar ergens mijn oma en die van veel Papendrechters moet liggen, liep ik verder en ook aangekomen bij de vakken waar begraven is tot 1980 waar een oom en tante liggen zijn veel stenen weg gehaald en zijn sporen zichtbaar van machines die bezig zijn het verleden uit te wissen.

Ik heb hier behoorlijk slecht van geslapen en ben behoorlijk teleurgesteld in deze gang van zaken. Was het nu niet mogelijk geweest zo als gebruikelijk in de rest van Nederland een aankondiging te plaatsen in de kranten en op de begraafplaats en duidelijk aangeven bij de vakken waar het over gaat dat men dit voornemen heeft?
En dit zo minstens een jaar laten staan. Veel bezoekers komen n.l. maar één keer per jaar met b.v. de verjaardag van de overledene.
Nu zullen veel mensen net als ik de schrik van hun leven krijgen als ze deze ravage waarnemen terwijl men het plan heeft een bezoek te brengen aan het graf van een geliefde.

Wel zijn de eigenaars van familie graven benaderd door de gemeente met de vraag of men de huur wil verlengen. Nu hoop ik niet dat men ook op al de graven waarvan de huur niet verlengd is ook gelijk maar de steen weg gaat halen.
Onze begraafplaats ziet er dadelijk uit als een mond met rotte kiezen en veel uitgevallen tanden. Laten we zuinig zijn op onze begraafplaats en laat de stenen staan al is het maar als monument ter gedachtenis aan wie ons voor gingen!!"

B.A. de Lange

Lees meer over:

begraafplaats papendrecht 900
Deel dit bericht met je vrienden!