maandag 29 november 2021

Alles over Papendrecht

Ooievaarsnest klaar voor nieuw broedpaar

14 maart 2006

PAPENDRECHT - Het ooievaarsnest van de Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard (NVWA) in Papendrecht is klaar voor het voorjaar 2006. Sinds 4 maart is het ooievaarsbedje gespreid en kunnen ooievaars gebruik maken van de opknapbeurt om jongen groot te brengen.


Dankzij de hulp van enkele vrijwilligers van de NVWA en schildersbedrijf Verzijl BV uit Nieuw-Lekkerland die een klimstelling beschikbaar stelde om in het nest te herstellen, ligt het nest er bij de ligweide naast het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard van de NWVA weer uitstekend bij.

Al vijf jaar kijken de NVWA en haar vrijwilligers uit naar een nestpaar op het negen meter hoge nest, maar tot en met heden kozen de sierlijke vogels voor andere lokaties. De afgelopen jaren hebben ooievaars wel het nest verkend, maar tot broeden is het nog niet gekomen. De redenen zijn onbekend. Aan de omstandigheden voor de vogels ligt het niet. Er is voedsel in overvloed, er is een vrije aanvliegroute en de vogels worden ook door mensen niet gestoord.

In een poging die vogels toch te verleiden het nest te bezoeken op 4 maart 2006 heeft het een opknapbeurt ondergaan. Onder leiding van chef-ooievaarsnest en bestuurslid NVWA Bas de Lange, zijn zwager André en enkele vrijwilligers is het nest voorzien van nieuwe wilgentakken en een verse laag hooi. De afgelopen jaren was het hout in het nest verteerd en verdwenen. Bovendien hadden eksters en kraaien de restanten van het nest ‘geleend’ voor de bouw van nieuwe nesten elders in het aangrenzende Alblasserbos.

Deel dit bericht met je vrienden!