dinsdag 30 november 2021

Alles over Papendrecht

Scheidsrechter Fred Overschie neemt na 25 jaar afscheid

25 september 2006

PAPENDRECHT - zaterdag 23 september floot Fred Overschie zijn laatste wedstrijd bij Zwemvereniging De Geul. Deze wedstrijd stond volledig in het teken van zijn afscheid. De scheidsrechter ziet in zijn 25-jarig jubileum een mooie gelegenheid om een punt achter zijn carrière te zetten.
Op 12 september 1981 fungeerde Overschie voor het eerst als official tijdens een officiële zwemwedstrijd. Sindsdien was hij bijna wekelijks in touw tijdens wedstrijden van diverse zwem-verenigingen in de regio. Na bijna 25 jaar is hij eigenlijk niet meer weg te denken bij de wedstrijden van De Geul, maar ze zullen er toch aan moeten gaan wennen, want zijn laatste officiële fluitsignaal heeft afgelopen zaterdag in zwembad De Hooght om 16:00 uur geklonken.
Hij is ooit begonnen als official bij De Wiekslag toen zijn zoon aan wedstrijd-zwemmen ging doen. Zijn zoon hield het wedstrijdzwemmen echter al gauw voor gezien en koos voor waterpolo, maar Overschie vond het erg leuk om te doen en klom uiteindelijk op tot de functie van scheidsrechter. Sindsdien was hij ook altijd bereid om nieuwe officials zoals klokkers, starters, kamprechters en scheidsrechters te begeleiden en op te leiden. Zo gaf hij vele “klokkerscursussen”.
Als scheidsrechter zag hij altijd kans om tijdens de wedstrijd gezellig een praatje te maken met een official of iemand uit het publiek. Men dacht dan wel eens "hij let helemaal niet op" maar ondertussen hield hij alles feilloos in de gaten en ontging hem niets van wat er in het water gebeurde. Waar hij zich wel eens aan irriteerde waren de reacties van over-enthousiaste ouders, die hun kind afkatten na een race als het kind gediskwalificeerd was of niet snel genoeg gezwommen had naar hun mening. “Dergelijke reacties demotiveren de kinderen en ontnemen hun plezier in het zwemmen”, aldus Overschie.
Fred Overschie is anderhalf jaar geleden met pensioen gegaan en steekt nu veel tijd in zijn hobby "computeren". Hij vindt dat een nieuwe generatie ouders het nu wel mag overnemen. De Geul beschikt gelukkig nog over een andere scheidsrechter “uit eigen stal”, Arjan van Tilburg. Maar missen zullen ze hem zeker: niet in het minst vanwege zijn gevoel voor humor tijdens de wedstrijden en juryvergaderingen.
Bij deze speciale “AAA Overschie Driekamp” georganiseerd door z.v. De Geul waren ook twee andere zwemverenigingen uit de ZRO-kring van de partij: De Schotejil uit Middelharnis en Poseidon '56 Ridderkerk. Naast de trouwe fans van deze drie clubs waren er ook vele bekenden van Overschie uit de zwemwereld op deze wedstrijd af gekomen om hem nog één keer in aktie te zien als scheidsrechter. Na afloop werd er nog een toost uitgebracht op Fred Overschie in clubhuis “t Startblok” en uiteraard ging dat gepaard met de nodige bloemen en attenties. Ook kwamen er weer vele oude verhalen boven tafel.

Deel dit bericht met je vrienden!