maandag 26 juli 2021

Alles over Papendrecht

Echtpaar Van Dam - Plomp 60 jaar getrouwd

23 april 2007

PAPENDRECHT – Op 23 april 2007 is het 60 jaar geleden dat dit echtpaar, inmiddels 87 en 83 jaar oud, elkaar het jawoord gaf in hun geboorteplaats Schoonhoven. Beiden zijn daar geboren en getogen. Zij kennen elkaar al van jongs af aan. Burgemeester De Bruin bracht het diamanten echtpaar op maandag 23 april een bezoek.

Aan het einde van de crisisjaren vertrok de heer van Dam op 19 jarige leeftijd naar de marine. Hij bleef tot 1945 onder bevel van de geallieerden in het buitenland (o.a. Caribisch gebied, VS, Engeland, Schotland, Frankrijk). Hij heeft met de Prinses Irene-brigade deelgenomen aan de geallieerde invasie in Normandie en later aan de bevrijding van het zuiden van Nederland.
In de zomer van 1945 was zijn huidige vrouw een van de eersten die hij bij zijn terugkeer in Schoonhoven, na 6 jaar afwezigheid, weer tegen kwam. Zes weken later zijn zij verloofd, 25 en 22 jaar oud.
Twee jaar later trouwden zij en dan beginnen hun, meestal gezamenlijke, omzwervingen, vanwege zijn overplaatsingen in marineverband. Tilburg, Doorn, Valkenburg, Den Helder gaan vooraf aan zijn uitzendingen naar Indonesië. Dan volgen Rotterdam en Curaçao en weer Rotterdam.

Na de beëindiging van zijn dienstverband bij de Marine is de heer van Dam werkzaam geweest bij de GGD van de gemeente Rotterdam. Zij woonden toen in Nieuwerkerk aan de IJssel.
Mevrouw van Dam heeft, na haar administratieve werkzaamheden in het elektrotechnisch bedrijf van haar vader in Schoonhoven, voor de kinderen en het huishouden gezorgd. De heer en mevrouw van Dam kregen drie dochters en een meervoudig gehandicapte zoon. De zorg voor deze zoon hebben zij altijd als een gezamenlijke opdracht in hun leven beschouwd.

Zestien jaar geleden zijn zij naar Papendrecht verhuisd, omwille van de nabijheid van hun zoon Guus, die sinds 30 jaar in de Merwebolder in Sliedrecht woont. Mevrouw van Dam houdt erg van de verzorging van planten en bloemen en van muziek: zij zingt zelf graag. De heer van Dam houdt van reizen en lezen en is politiek nog zeer geïnteresseerd. Beiden vinden het heerlijk om met hun kinderen en 5 kleinkinderen op te trekken en ook hun verdere familie speelt een grote rol in hun leven. Zij zijn lidmaten van de PKN en betrokken bij de Bethlehemkerk in Papendrecht.
Zij wonen, ondanks afnemende gezondheid, nog zelfstandig. Mevrouw van Dam werd begin maart dermate ernstig ziek, dat haar kinderen al afscheid genomen hadden. Maar op wonderlijke wijze is ze er toch nog bovenop gekomen en dus is het echtpaar des te dankbaarder dat zij deze dag mogen meemaken.

Deel dit bericht met je vrienden!