maandag 29 november 2021

Alles over Papendrecht

Boskalis bestelt twee innovatieve sleephopperzuigers

26 november 2007

PAPENDRECHT- Baggerconcern Koninklijke Boskalis Westminster nv heeft aan scheepswerf IHC Holland opdracht gegeven voor de bouw van twee innovatieve sleephopperzuigers van 12.000m³. De opdracht is onderdeel van het meerjarige vlootuitbreidingsprogramma van Boskalis. De schepen zullen worden geleverd in december 2009 en april 2011. Met de opdracht is een investering gemoeid van ruim € 200 miljoen.

De nieuwe schepen onderscheiden zich door de toepassing van innovatieve technieken, waardoor Boskalis zijn marktpositie versterkt in het segment ‘grote sleephopperzuigers’. De schepen worden uitgevoerd met twee gescheiden laadruimtes, waardoor hun draagvermogen ook in ondiepe wateren optimaal kan worden benut.

Daarnaast worden ze uitgerust met een hoog walpersvermogen, waarmee grote volumes grond kunnen worden verpompt over langere afstanden. De twee nieuwe schepen zijn hiermee breed en wereldwijd inzetbaar voor zowel grootschalige landaanwinning als de aanleg van havens en waterwegen.

Boskalis heeft een moderne vloot met toonaangevende schepen, geografisch breed gespreid en in alle marktsegmenten. De onderneming voert een meerjarig vlootuitbreidingsprogramma uit waarmee het zijn positie op de sterk groeiende wereldmarkt versterkt. Het programma, dat een totale investering van circa € 850 miljoen behelst, omvat de bouw van vier sleephopperzuigers variërend van 5.600m³ tot 12.000m³, de verlenging van de Queen of the Netherlands tot een megahopper van 35.500m³ en de bouw van jumbocutterzuiger Phoenix, alsmede een valpijpschip en diverse andere gespecialiseerde schepen voor de energiemarkten. De schepen komen in de vaart van 2007 tot 2011. Daarnaast bereidt Boskalis investeringen voor in een nieuwe generatie jumbocutters, waarmee de onderneming in de komende jaren zijn vloot zal aanvullen en op termijn vervangen.

Deel dit bericht met je vrienden!