woensdag 16 juni 2021

Alles over Papendrecht

Succesvol Open Huis bij zwemvereniging De Geul

7 januari 2008

PAPENDRECHT - Op 4 januari jl. hield zwemvereniging De Geul in Papendrecht Open Huis in zwembad De Hooght, bedoeld om kinderen en volwassenen van buiten de vereniging “live”kennis te laten maken met de zwemsport. De “nieuwkomers” konden deze avond een speciaal trainingsprogramma volgen samen met de ervaren Geul-zwemmers. Gezien de belangstelling mag de Open Dag een succes heten, al was het maar omdat het de club een potentieel van 37 nieuwe leden heeft opgeleverd. Sponsor AA-drink voorzag alle deelnemers van gratis AA sportdrank.

Natuurlijk was er volop gelegenheid om ook “op het droge” kennis te maken met de zwemsport door stands met informatie en videobeelden over de zwemtechnieken. In een speciaal informatieboekje van De Geul konden bezoekers alle informatie vinden over de activiteiten en trainings-mogelijkheden bij De Geul. Ook de stand met speciale synchroon-showbadpakken werd druk bezocht.

Wedstrijdzwemmen
Een van de meest bekende Olympische sporten is natuurlijk het wedstrijdzwemmen. Want zegt uzelf, wie kent de namen van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn niet? In ons waterrijke land leren we in Nederland gelukkig allemaal al op jonge leeftijd dat zwemmen heel belangrijk is en natuurlijk erg leuk kan zijn. Wedstrijdzwemmen zou je dan ook een echte Hollandse sport kunnen noemen. Kinderen leren bij de zwemverenigingen vier zwemslagen: de borstcrawl (ook wel eens vrije slag genoemd), de rugcrawl, schoolslag en de vlinderslag). Een goede beheersing van de zwemtechniek is heel belangrijk bij het wedstrijdzwemmen. Daartoe hoort ook het induiken en het keren aan het eind van iedere zwembaan. Conditie en kracht bouw je op door iedere week met een groep zwemmers in het zwembad te oefenen en door het samen zwemmen van wedstrijden.
Wedstrijdzwemmen is heel veilig, levert weinig blessures op en kan tot op hoge leeftijd goed worden volgehouden. Onder leiding van ervaren zwemcoaches trainen bij zwemvereniging De Geul een grote groep kinderen en jongeren, maar ook een groeiende groep enthousiaste volwassen zwemmers van verschillende leeftijden, de Masters. Het verbeteren van hun conditie is vaak het belangrijkste persoonlijke doel , maar veel zwemmers doen ook regelmatig aan wedstrijden mee bij speciale Masterswedstrijden in de regio.
Met recht zou je het wedstrijdzwemmen dan ook een sport voor het leven kunnen noemen.

Synchroonzwemmen
Synchroonzwemmen werd vroeger ook wel kunstzwemmen of waterballet genoemd en is een Olympische sport. “Synchroon” betekent "gelijk". Synchroonzwemmen is te vergelijken met ballet maar dan in het water. Het is een sierlijke, maar zware sport want je moet niet alleen de zwemslagen goed beheersen maar ook gevoel voor ritme hebben. Een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd. Dit betekent dus dat de zwemsters in de trainingen uitzonderlijk goed hun ademhaling onder controle moeten leren houden.
Het gracieuze synchroonzwemmen is ontstaan in Canada aan het einde van de negentiende eeuw. In de Verenigde Staten heeft de immens populaire musicalster Esther Williams vanuit het Hollywood van de jaren ´40 en ´50 de populariteit doen toenemen bij het grote publiek. Muziek speelt sindsdien dan ook een grote rol bij het synchroonzwemmen. Uitvoeringen zwem je met een groep, als duet of solo.


Meer informatie over De Geul vindt u op: www.zvdegeul.ontheweb.nl of neem contact op met Jan van der Perk, tel. 078-6152808.

Lees meer over:

zwemvereniging de geul
Deel dit bericht met je vrienden!