Wednesday 22 September 2021

Alles over Papendrecht

Museum dorpsbehoud hele zaterdag museumweekend open

31 maart 2008

PAPENDRECHT –Ter gelegenheid van het Nationaal Museumweekend is Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 geopend op zaterdag 5 april van 10 – 16 uur.

Het thema van het Nationaal Museumweekend 2008 is: “De kunst van de Waarheid”, met als ondertitel: Musea, de plek waar echte objecten bewaard, beschreven, onderzocht en getoond worden.

Museum Dorpsbehoud voldoet in alle opzichten  aan deze omschrijving.

  1. De huidige tentoonstelling “Koopt in den vreemde niet, wat uw eigen dorp u biedt” geeft een overzicht in beeld en voorwerpen van de geschiedenis van de Papendrechtse middenstand.
  2. In het als huiskamer ingerichte voormalige “bureel” zijn oud-Papendrechtse artikelen zoals boeken en ansichtkaarten te koop.
  3. In de cel is de geschiedenis van de in 1920 gebouwde Marechausseekazerne te zien, compleet met een Marechaussee, Rijks- en Gemeentepolitieman en natuurlijk een “boef”.
  4. In de voormalige paardenstal is een tentoonstelling gewijd aan de Lancaster bommenwerper, die in 1944 in de Oostpolder is neergestort, en diens bemanning, die bij deze crash om het leven kwam. Deze indrukwekkende tentoonstelling bestaat uit onderdelen van het vliegtuig, foto’s van de bemanning
  5. Op verzoek kunnen in deze ruimte tevens films worden vertoond van diverse belangrijke gebeurtenissen in ons dorp.
  6. In de grote zaal zijn voorwerpen te zien, die door Cees van der Esch zijn opgegraven onder de oude Meent.
  7. De keuken is geheel in jaren ’50 stijl ingericht.
  8. In de leeszaal is onze uitgebreide collectie boeken over de geschiedenis van Papendrecht en de Alblasserwaard te bekijken, alsmede een zeer uitgebreide kranten(knipsel)verzameling.

Museum Dorpsbehoud is tijdens het Museumweekend gratis toegankelijk.
Ook tijdens de normale openingsuren woensdag van 10-12 en zaterdag van 14-16 uur is de toegang vrij, evenals een kopje koffie of thee.
Museum Dorpsbehoud is ook toegankelijk voor mensen met een beperking.
Nog nooit in Museum Dorpsbehoud geweest? Grijp uw kans op 5 april 2008. Bestuur en vrijwilligers van Dorpsbehoud rekenen op veel bezoek.

Lees meer over:

museum dorpsbehoud
Deel dit bericht met je vrienden!