woensdag 16 juni 2021

Alles over Papendrecht

De Geul geeft Masters de ruimte

18 september 2008

PAPENDRECHT - Zwemvereniging De Geul heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd met de wedstrijdploeg van Minioren, Junioren, Jeugd en Senioren.  Ook op het gebied van het Masterszwemmen heeft De Geul de laatste jaren regionale bekendheid gekregen. Vorig seizoen nam het aanmeldingen voor deze afdeling op de dinsdagavond zo’n enorme vlucht, dat er een ledenstop moest worden uitgeroepen. Gelukkig is met het nieuwe zwemseizoen dit probleem voorlopig weer van de baan, doordat De Geul na veel lobbyen er een trainingsuur in het 6-banen wedstrijdbad heeft weten bij te boeken en wel op de vrijdagavond van 21:00 tot 22:00 uur. De Masters hebben nu dus weer ruimte voor uitbreiding !   Maar waarom al deze aandacht van z.v. De Geul voor de speciale afdeling Masterszwemmen? 

De meeste zwemverenigingen zijn primair gericht op jongeren. Voor mensen boven de 20 zijn er meestal maar weinig mogelijkheden binnen zwemverenigingen: als bestuursleden of als trainers zijn zij meestal meer dan welkom, maar wie zelf wil zwemmen kan meestal alleen terecht bij een trimgroep. Daarmee wordt maar weinig geboden voor mensen die ondanks hun leeftijd graag competitief en prestatiegericht willen sporten, mensen die het leuk vinden om gericht te trainen voor bepaalde wedstrijden. Dat gebrek aan aanbod voor 20-plussers is erg jammer, zowel voor de mensen zelf als ook voor de verenigingen en de zwembond. Het is zonde als er veel mensen rondlopen die misschien best graag in verenigingsverband zouden willen zwemmen, maar dat niet doen omdat er binnen de zwemwereld niet wordt ingespeeld op hun mogelijkheden en wensen.

Er kunnen drie categorieën potentiële masterzwemmers worden onderscheiden:
(1)   actieve zwemmers die de 20 gepasseerd zijn en die langzamerhand wat naar de marges van het senioren-circuit raken
(2)   mensen die vroeger actief gezwommen hebben en dat na een periode niet-zwemmen eigenlijk wel weer zouden willen oppakken
(3)   mensen die eigenlijk niet eerder actief (wedstrijden) hebben gezwommen, maar die daar op latere leeftijd wel mee willen beginnen.
Onder de derde categorie kunnen bijvoorbeeld  ouders vallen waarvan de kinderen bij de zwemclub zitten, maar ook zelfs gepensioneerden die nieuwe activiteiten, stimulansen en doelen zoeken.

Masterswedstrijden zijn wedstrijden voor volwassen zwemmers, d.w.z. 25 jaar en ouder. Bij de meeste wedstrijden zijn er ook afstanden voor pre-masters (19 t/m 24 jaar). De leeftijdscategorieën zijn ingedeeld per 5 jaar, d.w.z. er zijn prijzen voor 25+, 30+, 35+ enz.. Er worden zowel sprintafstanden als lange afstanden gezwommen. Tevens kan men inschrijven met een estafetteploeg: 4 x heren of 4 x dames of 4 x mix. De mix bestaat uit 2 dames en 2 heren. Bij de estafette worden de leeftijden van de zwemmers opgeteld en ingedeeld in klassen bv. 100-120 jaar of 120-140 jaar enz.

Heeft dit alles je nieuwsgierig gemaakt? Kom dan gewoon op vrijdagavond 26 september om 21:00 uur naar zwembad De Hooght te Papendrecht of één van de andere trainingsavonden van De Geul.

Uiteraard is er niet alleen voor de Masters ruimte, ook het wedstrijdzwemmen is altijd op zoek naar uitbreiding van haar selectie. Dit geldt zowel bij de jongens/heren en meisjes/dames. Nadere informatie is te vinden op de website van de vereniging of telefonisch bij:
078-6152808 en/of 078-6159002

Lees meer over:

zwemvereniging de geul
Deel dit bericht met je vrienden!