zaterdag 23 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Nestkasten sieren gevel Streeknatuurcentrum

9 februari 2009

PAPENDRECHT - De Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’ (NVWA) is een attractie rijker. Aan de gevel van het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard (SNCA) is een informatiepaneel opgehangen met meerdere soorten nestkasten, zoals de torenvalk, een mussenvilla, pimpel- en koolmees en andere vogels die graag nestelen in een houten kastje.

Hoe groot is het gaatje van een nestkast voor een koolmees en waarom nestelen mussen graag in kastjes bij elkaar? Is de kast van de torenvalk zo groot en wat is een half-open nestkast en waar nestelen de boerenzwaluw en huiszwaluw?  Een groot deel van deze vragen worden beantwoord op het informatiepaneel aan de gevel van het SNCA. De afgelopen weken is daar een opstelling gemaakt met voorbeelden van nestkasten van vogels die in de tuin of zeker in de Alblasserwaard voorkomen.

De periode met ijs- en sneeuwpret ligt nog maar kort achter ons, maar wie goed kijkt en luistert, merkt dat er al vogels zijn die aan het voorjaar denken en er zijn vogels die af en toe een nestkast inspecteren om straks te nestelen. De mus is daar een van. De mus heeft het moeilijk in de Nederlandse tuin en kan geholpen worden door regelmatig wat oud brood, kruimels en dergelijke te strooien. Het resultaat is dat er snel groepjes mussen de tuin bezoeken, want mussen houden van gezelschap en nestelen ook graag samen. Om met name de ringmus en de huismus een handje te helpen zijn diverse mussenvilla’s (drie nestkastjes boven elkaar) en mussenkasten (drie naast elkaar). Als in de tuin dan ook een hoge mussenflat aanwezig is, is de kans groot dat de vogels naar binnen vliegen, mits het invlieggat schommelt tussen 33 en 35 mm.

Deze en andere nestkasten zijn te bezichtigen en te koop bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Ook is er informatie beschikbaar van nestkasten en zijn er eenvoudige bouwtekeningen te verkrijgen om zelf een nestkast te bouwen. Tevens zijn er van resthout diverse nestkastjes gemaakt voor de kool- en pimpelmees die voor een paar euro te koop zijn.

Het SNCA ligt aan de Matenaweg 1te Papendrecht aan de rand van het Alblasserbos nabij Wijngaarden. Zie voor meer informatie ook www.nvwa.nl.

Lees meer over:

alblasserwaard nvwa snca
Deel dit bericht met je vrienden!