Tuesday 21 September 2021

Alles over Papendrecht

Val op met fietsverlichting

7 december 2009

PAPENDRECHT - Fietsverlichting is niet alleen belangrijk om zelf goed te kunnen zien waar je fietst, maar vooral je omgeving te laten zien waar jij rijdt.

Dat is de boodschap van  VeiligVerkeer Nederland die in de afgelopen weken in samenwerking met diverse scholen heeft gecontroleerd op fietsverlichting. In navolging daarop controleerde de politie op maandagmorgen 7 december tussen 07.00-09.00 uur op de Schapendrift in Hardinxveld-Giessendam de fietsverlichting van 300 scholieren. 25 van hen moest de politie bekeuren vanwege gebrek aan of niet functionerende fietsverlichting. De overtreders kregen een lampensetje mee zodat ze veilig naar en school  konden fietsen.

Preventieve acties
Opvallen begint natuurlijk bij fietsverlichting die werkt! De acties die Veilig Verkeer Nederland uitvoert zijn gericht op het vergroten van het aantal verlichte fietsen. Zo controleren zij op het Basis- en Voortgezet onderwijs, geven fietsverlichtingslessen, worden fietsen gerepareerd door een mobiele fietsenmaker (FietsNed) en promoten de Val op!-gedachte in winkel en uitgaanscentra, op weekmarkten en in fietsenstallingen.

Ook is er postermateriaal vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat en zijn er lespakketten ter beschikking gesteld voor scholen.
Tijdens de donkere periode wordt door de politie in de regio Zuid-Holland-Zuid intensief gecontroleerd op het juiste gebruik van fietsverlichting. Tijdens deze hele periode zal verbaliserend worden opgetreden. Geen voor en/of achterlicht kost € 35. Geen reflectie op de achterkant van je fiets, of op je trappers of wielen kost € 20. De werkgroepen schoolgaande jeugd van de RPV’s (Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid) Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Drechtsteden zijn de initiatoren en financierders van de regionale actie.
 

Deel dit bericht met je vrienden!