Tuesday 21 September 2021

Alles over Papendrecht

Chatten over de toekomst

29 januari 2010

PAPENDRECHT - Donderdag 4 februari geeft wethouder André Vogel, verantwoordelijk voor onder andere Sociale zaken en werkgelegenheid, om 13.30 uur het startschot voor de eerste chatsessies in Papendrecht. VMBO-jongeren op scholengemeenschap De Lage Waard chatten over hun toekomst op de arbeidsmarkt en het belang van een goede opleiding.

De chatsessies krijgen een vervolg op minimaal 15 scholen in de regio’s Drechtsteden, Gorinchem en Zuid Holland Zuid. Ze maken deel uit van het Regionaal Actieplan Aanpak Jeugdwerkloosheid ’Geef jongeren een kans’. Hierin staan verschillende maatregelen om voor zoveel mogelijk jongeren de gevolgen van de toenemende werkloosheid te beperken en/of de negatieve gevolgen hiervan te verminderen. Door hen te stimuleren door te leren en slim te kiezen. En als ze niet meer willen leren hen goed te informeren/begeleiden op weg naar werk. Het Actieplan investeert in de langere termijn. Daarom staat preventie bovenaan.

Xanne helpt
In het Actieplan staat de website www.hoewerkjijaanjetoekomst.nl centraal. Op deze site - met veel informatie in de vorm van vragen en antwoorden over leren en werken - kunnen jongeren chatten met Xanne. Ze krijgen altijd persoonlijk antwoord op hun vraag. Achter de schermen verzorgen speciaal hiervoor opgeleide jongeren de antwoorden. Zij krijgen hun informatie van organisaties die zich professioneel bezighouden met jongeren, leren en werken. Zoals Route 23, het UWV WERKbedrijf, ROC da Vinci College, Sociale Dienst Drechtsteden, Bureau Leerplicht en Vroegtijdig Schoolverlaten, het COLO, Bureau Jeugdzorg, Stichting MEE en het Werkgevers Service Punt.

Groepschat: mes snijdt aan twee kanten
Een ander instrument uit het Actieplan is de groepschat. In een klaslokaal met computers reageren leerlingen op stellingen als ‘De crisis heeft geen invloed op mijn studiekeuze', ‘Hoe hoger je opleiding, hoe makkelijk het is om werk te vinden' en ‘Aan vrijwi lligerswerk heb je niks op je CV'. Ook krijgen ze vragen voorgeschoteld als ‘Waarom denken jullie dat jongeren zo hard door de crisis worden getroffen?'en ‘Wat vinden jullie van het idee van de overheid om jeugdwerkloosheid tegen te gaan door jongeren te stimuleren om langer door te leren?' Door deze en andere vragen te beantwoorden denken jongeren na over hun toekomst en krijgen de betrokken gemeenten informatie waarmee zij nieuwe acties kunnen bedenken.

Jongeren kind van de rekening
De economische recessie heeft de jongeren in de Drechtsteden hard getroffen. De cijfers van UVW WERKbedrijf laten zien dat vanaf november 2008 het aantal jongeren met een WW-uitkering toeneemt. De recessie mag dan officieel voorbij zijn, door het na-ijleffect is de arbeidsmarkt voor veel jongeren de komende jaren weinig rooskleurig. Tot 2014 komen vooral ongeschoolden en academici moeilijk aan een baan. Jongeren met een opleiding in de zorg, techniek, bouw, economie, handel & administratie, transport, beveiliging en onderwijs hebben en houden een goede positie op de arbeidsmarkt.

Lees meer over:

toekomst chatten
Deel dit bericht met je vrienden!