Thursday 23 September 2021

Alles over Papendrecht

Huisartsen in groten getale over op ZorgDomein van Albert Schweitzer ziekenhuis

1 oktober 2010

DRECHTSTEDEN - De respons van huisartsen op de invoering van 'ZorgDomein' door het Albert Schweitzer ziekenhuis is overweldigend. De afgelopen twee weken hebben maar liefst honderd huisartsen, afkomstig van diep in de Hoeksche Waard tot ver in de Alblasserwaard en alles daar tussenin, 's avonds een 'snelcursus' gevolgd in het ziekenhuis om te leren werken met het nieuwe doorverwijssysteem. Later deze maand nemen nog eens twintig huisartsen plaats in de ‘ZorgDomein-klas’. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is vandaag, vrijdag 1 oktober, van start gegaan met ZorgDomein. De eerste doorverwijzingen langs deze weg zijn nu al een feit.

Met ZorgDomein kunnen huisartsen voortaan via internet hun patiënten makkelijker en efficiënter doorverwijzen naar een specialist. In plaats van het traditionele handgeschreven doorverwijsbriefje mee te geven, stuurt de huisarts nu een uitgebreide digitale verwijsbrief inclusief de historie van de patiënt naar het ziekenhuis. Allerlei vervolgstappen, zoals het aanvragen van foto's of onderzoeken, kunnen daardoor onmiddellijk op gang komen. Dit levert tijdwinst op en minder ziekenhuisbezoekjes voor de patiënt, doordat afspraken voor een consult en een onderzoek kunnen worden gebundeld.

In het ruim genomen verzorgingsgebied van het Albert Schweitzer ziekenhuis werken ongeveer tweehonderd huisartsen die regelmatig naar dit ziekenhuis verwijzen. Van hen was circa een kwart al aangesloten op het landelijke systeem ZorgDomein, met name in de regio Barendrecht/Ridderkerk en de oostelijke Alblasserwaard. De naburige ziekenhuizen Maasstad, Ikazia en Beatrix werken namelijk al langer met ZorgDomein.

Van de 150 nog niet aangesloten huisartsen, hebben er 120 (= 80 procent) aangegeven nu samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis aan de nieuwe manier van werken te willen beginnen. Honderd van hen zijn inmiddels geschoold, twintig waren niet in de gelegenheid en krijgen de instructie later deze maand alsnog. De resterende 30 huisartsen hebben nu (nog) geen belangstelling of willen eerst ervaringen van collega’s afwachten. Al met al is het Albert Schweitzer ziekenhuis zeer te spreken over het grote enthousiasme bij de verwijzers, meldt een zeer tevreden projectleider Hans ten Voorde.

Via ZorgDomein kunnen huisartsen ook de wachttijden van verschillende aangesloten ziekenhuizen met elkaar vergelijken en daardoor hun patiënten vertellen waar zij het snelst aan de beurt zijn.

Lees meer over:

huisarts albert schweitzer
Deel dit bericht met je vrienden!