Thursday 23 September 2021

Alles over Papendrecht

Pijnbehandelcentrum ASZ neemt huisartsen mee de operatiekamer in

28 oktober 2010

DRECHTSTEDEN - Het Pijnbehandelcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Sliedrecht laat sinds kort groepjes huisartsen ‘live’ ingrepen bijwonen. Het doel is hen beter bekend te maken met diverse moderne technieken ter bestrijding van pijn.

,,U bent het die uw patiënten naar ons doorverwijst en die achteraf van ons een brief krijgt met wat we gedaan hebben”, zei anesthesioloog Ismaïl Gültuna deze week tegen een bezoekende groep van elf huisartsen uit Dordrecht. ,,Nu willen wij u graag met eigen ogen laten zien wát er precies met uw patiënten gebeurt.” Het was de tweede groep huisartsen die in korte tijd het Pijnbehandelcentrum bezocht, na een eerdere groep uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Drie patiënten met chronische, neuropatische pijn (zenuwpijn) waren bereid gevonden om hun behandeling ’s avonds te ondergaan, in een operatiekamer gevuld met huisartsen die geboeid toekeken en vragen konden stellen aan zowel de behandelend anesthesioloog als de patiënt.

De huisartsen zagen achtereenvolgens een pulsradiofrequente stroombehandeling van een zenuwwortel bij een patiënt met pijn in de bovenbuik; een denervatie van de lumbale facetten en het sacro-iliacale gewricht bij een patiënte met lage rugpijn; en een perifeer block van de nervus ilioinguinalis bij een patiënt met restpijn na liesbreukoperaties.

Dit zijn alle drie zeer geavanceerde, voor de patiënt weinig belastende ingrepen (zonder narcose) waarvan er in het Sliedrechtse Pijnbehandelcentrum in totaal gemiddeld zeventig per week plaatsvinden.

Volgens anesthesioloog Gültuna is deze nieuwe wijze van het nascholen van huisartsen uniek in Nederland. ,,Hiermee willen we het belang van onze goede relatie met huisartsen onderstrepen. Maar uiteindelijk is vooral de patiënt erbij gebaat dat huisartsen optimaal geïnformeerd zijn over de behandelingen die wij kunnen uitvoeren.”

Fotobijschrift:
Gehuld in stralingwerende kleding (in verband met de röntgendoorlichting van de patiënt) kijken de huisartsen geboeid toe bij een pulsradiofrequente stroombehandeling. Anesthesioloog Ismaïl Gültuna (midden, achter de tafel) geeft uitleg tijdens de ingreep.

FOTO ASz

Lees meer over:

asz
Deel dit bericht met je vrienden!