woensdag 1 december 2021

Alles over Papendrecht

Ingen Gielen debuteert met gebundelde verzameling columns

4 maart 2011 (door Ad van Herk)

PAPENDRECHT - Op 1 maart verscheen het eerste boek van Papendrechter Ingen Gielen: ‘De geur van de wereld’. 
 
Hoe ben je erbij gekomen om te gaan schrijven?
“Ik ben 27 jaar lang secretaris geweest van voetbalvereniging PSV Poortugaal. Er was altijd te weinig kopij voor het clubblad en als secretaris voelde ik me min of meer verplicht om wat te schrijven. De lezers vonden mijn bijdragen grappig en ik ging het steeds leuker vinden.”
 
Vormen deze verhalen de inhoud van je boek?
“Nee, mijn boek bestaat uit 105 columns, die ik in de loop der jaren geschreven heb. Het idee om op deze manier te gaan schrijven ontstond toen ik een keer op vakantie was in Tunesië. Ik zag daar een vrouw op het strand die onmiskenbaar voor de eerste keer een digitale camera in haar handen hield. Dat was lachwekkend. Ze vroeg bijvoorbeeld aan haar zoon hoe ze het filmpje moest doordraaien en mopperde op het mooie stukje techniek. Vanaf die tijd schrijf ik zeer regelmatig korte verhalen over dingen die ik meemaak op straat of in m’n werk. Soms zijn de verhalen serieus, of juist heel ondeugend. Het zijn gebeurtenissen uit het dagelijks leven.”
 
Waarom wil je jouw verhalen publiceren in een boek?
“Het lijkt me prachtig om straks mijn eigen boek in de boekenkast te hebben staan, eentje met een echt ISBN-nummer! En daarnaast vind je het natuurlijk altijd leuk wanneer je werk gewaardeerd wordt. Ik liet mijn verhalen lezen aan vrienden en familie en die reageerden positief. Toen een collega van mijn werk een boek ging publiceren, kwam ik op het idee om dat ook te gaan. Ik dacht; Als hij dat kan, dan kan ik het ook! Ik ben toen naar Boekhandel De Meent gegaan met de vraag hoe ik een boek zou kunnen publiceren, en daar hebben ze me op een goede manier verder geholpen. Ze noemden uitgeverij Free Musketeers, omdat die nieuwe schrijvers snel een kans willen geven. Nadat ik contact gezocht had met hen, kon ik mijn manuscripten inleveren en daarna kreeg ik de mededeling dat ze het wilden publiceren. Het is eigenlijk heel eenvoudig gegaan.” 
 
Wat is je inspiratiebron voor de columns?
“Ik laat me voor het schrijven van mijn columns inspireren door personen uit mijn naaste omgeving en leg daarnaast met de nodige fantasie het leven van de straat op een vermakelijke manier vast. Of het nu over een sprekende glasbak gaat, over apen die vanwege de klimaatverandering met oorkleppen op in de bomen zitten of over dronken paarden, de columns zijn stuk voor stuk het lezen meer dan waard. Ik probeer overigens niemand te kwetsen in mijn boek.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik columns geschreven heb over bijvoorbeeld Patricia Paay of Geert Wilders, maar die zijn niet door de censuur gekomen van mijn vrouw. Zij heeft kritisch gekeken naar mijn verhalen en ik moet bekennen dat ik het eigenlijk altijd met haar eens was!”
 
Vanwaar de titel ‘De geur van de wereld’?
‘Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam, maar groeide op in Poortugaal. Sinds vijf jaar woon ik met veel plezier in Papendrecht. Mede vanwege mijn werk in de scheepvaart voel ik me sterk tot de Maasstad en zijn haven aangetrokken. Verschillende columns uit mijn boek gaan daarover. In één van die verhalen schrijf ik over de haven zoals die vroeger was. Daarin staat de zinsnede dat je de haven kon ruiken, bijvoorbeeld wanneer er koffie of cacao uitgeladen werd. Vandaar de titel van mijn boek.”
 
Hoe kan het boek besteld worden?
“Dat kan bij Boekhandel De Meent op het winkelcentrum of via het internet. Free Musketeers is een webshop en eigenlijk kan het boek alleen daar besteld worden, maar omdat Boekhandel De Meent mij zo goed geholpen heeft, vind ik het leuk dat het boek ook bij hen in de winkel verkrijgbaar is of besteld kan worden. Het boek telt 105 columns, verdeeld over 244 pagina’s. De prijs bedraagt 18,95 euro, exclusief verzendkosten. Die bedragen 3,20 euro. Het boek is uiterlijk vanaf 1 maart beschikbaar.”

Lees meer over:

column boeken
Deel dit bericht met je vrienden!