zondag 16 mei 2021

Alles over Papendrecht

Presentatie “Stillevens” in hal gemeentehuis

17 april 2011 (door Ad van Herk)

PAPENDRECHT - Sinds begin april zijn in de hal van het gemeentehuis nieuwe schilderijen te bewonderen uit de Rietgorscollectie. Deze keer met het thema stillevens, een keuze van Corrie Gelderman van Vereniging Vrienden van de Rietgors.

'Als kind ben ik vaak meegenomen naar musea, o.a. Museum Boymans in Rotterdam. Ook met mijn eigen kinderen hebben we verschillende musea en exposities bezocht. Toch zou ik mij geen kunstkenner durven noemen. Vanuit deze positie moet ik trachten een persoonlijke keuze te maken uit de geëxposeerde kunstwerken in de hal van het Gemeentehuis.
Het is verleidelijk om meteen het werk te kiezen dat je direct in het oog springt. Er is echter meer te ontdekken, als je er wat tijd aan besteedt en je er meer in verdiept.
In de vitrine valt veel te genieten van vormen en kleuren. De schaal met de grote peren van Gert de Rijk valt natuurlijk op. Deze zou op een ruime plaats prachtig uitkomen. De vormen en kleuren van de uitgestalde vaze n en schalen uit uiteenlopende tijden zijn ook erg aantrekkelijk.
Van de drie fruitstillevens spreekt die van Dolf Henkes mij het meest aan. Ik zie hier de meeste diepte in.
Toch kies ik uiteindelijk voor het schilderij dat mij onmiddellijk opviel: het bloemstilleven van dezelfde schilder, Dolf Henkes. Misschien komt het door de manier van schilderen. Het komt zo prettig naar je toe. Wellicht ook  heeft het te maken met de naderende lente en zomer.  Het is kleurrijk en levendig. Het ziet er zo hoopvol uit, alsof de schilder wil uitdrukken dat er betere tijden zullen aanbreken, waarin weer alles mogelijk is. Dit is dus mijn "Keuze van een Vriend".'

Lees meer over:

gemeente gemeentehuis stillevens
Deel dit bericht met je vrienden!