Saturday 25 September 2021

Alles over Papendrecht

Na John den Dunnen en Martijn de Jong kiest ook Leon van Dalen voor Drechtstreek

29 april 2011 (door Hans Huisman)

PAPENDRECHT -  Martijn de Jong (33), John den Dunnen (38) en Leon van Dalen (32), groeiden op in Papendrecht en droomden als voetballertje van Drechtstreek van een profcarrière. Die droom kwam uit al duurde het avontuur voor De Jong niet lang. Den Dunnen en De Jong zijn weer terug bij Drechtstreek. Van Dalen komt daar komend seizoen bij.

Jeugd Drechtstreek
Van Dalen: ,,Ik kom uit een korfbalfamilie. Mijn vader speelde korfbal, mijn zus en later mijn kleinere zusje ook. Ik had niets met die sport. Ik liep vanaf dat ik kon lopen achter een bal aan. Ik deed wel eens met een familietoernooi mee rond de Kerst, maar daar bleef het bij. Ik wilde voetballen. Mijn ouders vonden het wel een prettig idee dat ik bij Drechtstreek ging voetballen. Op hetzelfde sportpark. John is mijn leider geweest in C1. Hij speelde destijds in het eerste.’’ De Jong: ,,Mijn vader voetbalde bij Drechtstreek en mijn anderhalf jaar oudere broer ook. Ik was nog te jong toen ik toch een keer mee mocht doen. We wonnen met 21-3, ik scoorde zeven keer. Ik deed vroeger alles alleen. Ik kreeg de bal en dribbelde waar ik ook stond naar het doel toe. Was ook gek op hooghouden. Mijn record ligt boven de 10000. Met Martijn heb ik nog een jaar samengespeeld in D1 en ook later bij FC Dordrecht.’’ Den Dunnen: ,,Wij keken vanuit onze woonkamer zo op het veld van Drechtstreek. Mijn moeder werkte in de kantine, mijn vader was daar manusje van alles. Ik werd lid van Drechtstreek, dat kon niet anders.’’

Het begin
Den Dunnen: ,,Op mijn dertiende voetbalde ik bij Feyenoord. In C4 en daarna in C3. Het jaar daarop kon ik naar B5. Daar heb ik voor bedankt en ik ben teruggegaan naar Drechtstreek.’’ De Jong: ,,Ik voetbalde vanaf mijn veertiende bij FC Dordrecht. In B1.’’ Van Dalen: ,,Ik kon op mijn elfde naar Willem II. Mijn ouders vonden mij te jong om alleen met de trein naar Tilburg te reizen.’’

Het profavontuur
Den Dunnen: ,,Ik was een laatbloeier. Ik heb pas op mijn 22-ste met Sparta mijn debuut in de eredivisie gemaakt. Uit bij FC Twente.’’ De Jong: ,,Mijn vader is daar bij geweest.’’ Den Dunnen: ,,Daarna is het snel gegaan. Heb uiteindelijk 250 wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld en ben daar best wel trots op. Bij FC Dordrecht werd ik linksback. Er is toen wel eens tegen me geroepen dat als ik eerder op die plek was terecht gekomen, ik het dan nog verder had kunnen schoppen. Ik vind het wel goed zo. Bij Drechtstreek geloven ze overigens niet eens dat ik vroeger linksbuiten ben geweest.’’Van Dalen: ,,Ik ben bij FC Dordrecht begonnen en tien seizoenen later bij Top Oss gestopt. Ik kijk ook tevreden terug. Hoogtepunten waren de bijna uitschakeling van NAC in de beker en mijn doelpunt in een vol PSV stadion.’’ Den Dunnen: ,,Die goal kostte mij 250 euro in de toto. Ik had 6-0 gegokt en geen 6-1.’’ De Jong: ,,Mijn profavontuur houdt op bij een zestal wedstrijden in Dordrecht 1. Daarna kreeg ik te horen dat ik weer naar het tweede moest. Dat was de tweede keer dat ik werd teruggezet. Die tweede klap heb ik niet kunnen verwerken. Het is even heel slecht met me gegaan. Zelfs bij Achilles Veen, waar ik door Leo Dekker was terechtgekomen, ging het daardoor na anderhalf jaar fout. Ik vond de derde helft te gezellig. Ik heb daarna een tijdje niet gevoetbald. Heb me laten behandelen. Bij RVVH heb ik daarna de draad weer opgepakt en daar jaren met veel plezier op niveau gevoetbald. Momenteel ben ik happy bij Drechtstreek. Ik heb een gelukkig gezinsleven en heb tof werk in een jeugdgevangenis in Sassenheim.’’

Het geloof
De Jong: ,,Ik heb het geloof ontdekt door mijn behandelingen bij Stichting De Hoop. De bevrijding liet lang op zich wachten, maar kwam uiteindelijk wel. Het geloof heeft mij de kracht gegeven om het leven weer op te pakken.’’ Van Dalen: ,,Ik heb het geloof van huis uit meegekregen en heb principieel lang niet op zondag gevoetbald. Via Sports Witnesses ben ik rond mijn 24ste op andere gedachten gekomen.’’ Den Dunnen: ,,Nee, ik heb niets met het geloof.

Terug op amateurniveau
Van Dalen: ,,Dat is me in het begin bij ASWH qua mentaliteit enorm tegengevallen. Dogan Corneille had mij gewaarschuwd. ‘Jij moet je aanpassen’, waarschuwde hij mij. Hij kreeg gelijk. Inmiddels heb ik me aangepast. Ik kijk wel uit naar volgend seizoen.’’ Den Dunnen: ,,Ik had bij Papendrecht hetzelfde. Ik ben die professionele instelling nog steeds niet kwijt. Als ik een blessure heb, wil ik zo snel mogelijk terug. Mijn terugkeer dit seizoen bij Drechtstreek is prima bevallen. Ik had het mijn helaas overleden vader ook beloofd.’’ De Jong: ,,Naar Drechtstreek was wel een stap terug. Dribbelen doe ik niet meer. Ik heb te veel schoppen gehad in het verleden. Het niveau is inmiddels wel veel beter geworden.’’

Toekomst
Den Dunnen: ,,Het is wel de bedoeling dat ik nog één seizoen blijf spelen. Maar dat hangt af van mijn fysieke gesteldheid. Ik ga ook trainer Jan Kroos wat nadrukkelijker assisteren en trainingen verzorgen. Spelers op tactisch gebied beter maken. Richard Middelkoop heeft mij voor het trainersvak enthousiast gemaakt. Ik heb veel van hem geleerd’’ De Jong: ,,Ik zeg ieder jaar dat ik ga stoppen. Om wat meer tijd met mijn kinderen door te brengen. Nu Leon terugkomt, wil ik er nog wel een jaar aan vastknopen. Voetbaltrainer zie ik mezelf niet worden.’’ Van Dalen: ,,Ik heb écht geen idee hoe lang ik nog blijf voetballen. Misschien zeg ik na volgend jaar dat het genoeg is geweest. Misschien loop ik hier over zes jaar nog rond. Met het trainerschap heb ik nog niets.’’

Foto en tekst: JAN VOLWERK

Lees meer over:

voetbal vvdrechtstreek
Deel dit bericht met je vrienden!