donderdag 3 december 2020

Alles over Papendrecht

Waar is mijn hond? (ingezonde brief)

11 juni 2011 (door Ad van Herk)

PAPENDRECHT - Sinds een aantal maanden kent de Gemeente Papendrecht een verscherpt hondenbeleid.
In het kort komt het erop neer dat honden te allen tijde aangelijnd moeten blijven en alleen op een aantal speciale “losloopgebieden” vrij mogen rennen. Daarnaast is de eigenaar verplicht om de uitwerpselen op te ruimen. De sancties die de gemeente hierop heft zijn resp. € 70,- en € 100,-
Ter vergelijking: een boete voor straatvervuiling kost gemiddeld ook € 100,- en dan gaat het niet over hondenpoep die na 2 regenbuien is verdwenen. Heeft u ‘s morgens wel eens door een park gelopen? Wat onze jeugd daar achterlaat is vele malen erger voor ons milieu dan een hier en daar wat hondenpoep.  Met 65 km per uur door de bebouwde kom razen kost € 68,- en deze dreiging weegt minder zwaar dan een loslopende hond? De sancties voor de hondenbezitter zijn buiten proporties. Natuurlijk moeten uitwerpselen die op een openbare plaats terecht komen worden opgeruimd en hoort een hond niet los te lopen op een sportveld maar is dit de oplossing?

Het is nu aan de gemeente om de losloopgebieden in goede staat te houden zodat je hier met je trouwe viervoeter kunt spelen en hij de vrijheid heeft om even flink te rennen zonder dat de eigenaar tot zijn enkels in de blubber zakt of zijn hond kwijtraakt in het hoge gras.
De meeste veldjes lenen zich helaas niet voor het rennen met een middelmaat hond en andere gebieden worden gewoonweg niet onderhouden; het gras is daar hoger dan het bordje waarop het losloopgebied is aangeduid! De hondenbezitter wordt letterlijk in het nauw gedreven; er wordt belasting betaald en als beloning mag de hond soms ergens loslopen.
Je moet er niet aan denken dat je minder valide bent en hulpmiddelen nodig hebt bij het lopen met je hond.

Hondenbelasting is overigens zo’n 1000 jaar geleden ontstaan.  Het stamt uit de tijd dat de hondenkar gebruikt werd als transportmiddel voor de armen, terwijl de rijkeren het paard en wagen als vervoer gebruikten. Al sinds de Middeleeuwen wordt hondenbelasting geheven. Het werd ingevoerd om de overlast van honden en de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. De overheid zag er tevens een middel in om transportbelasting te kunnen heffen. Blijkbaar bevindt de gemeente Papendrecht zich nog in deze tijd of wordt het nog steeds gezien als een lucratief middel om tekorten in de gemeentekas aan te vullen.

Ik ben zeer teleurgesteld in de gemeente Papendrecht, vooral omdat er ook andere oplossingen te bedenken zijn waarbij zowel de hondenbezitter als de niet-hondenbezitter ruimer en beter met elkaar kunnen omgaan. Er is te weinig nagedacht over een oplossing waarbij iedereen baat heeft.

Een bijzonder teleurgestelde hondenbezitter.

Lees meer over:

hondenbeleid aangelijnd
Deel dit bericht met je vrienden!