woensdag 27 oktober 2021

Alles over Papendrecht

Kleur in de natuur vanaf 1 april 2012

26 maart 2012 (door Liesanne)

PAPENDRECHT - De Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA)  komt komend jaar met een nieuw thema:  Kleur in de natuur. Kleuren spelen een belangrijke rol in ons leven. Er zijn vrolijke en sombere  kleuren. Sommige kleuren hebben  een activerende ,opwekkende invloed, andere kleuren stralen kalmte en rust uit. Deze kleurbelevingen zijn strikt persoonlijk.

In de natuur vinden we ook kleuren. Dieren kunnen kleuren vaak onderscheiden. Zo zien we opvallende lokkende kleuren van bloemen en rijpe vruchten. Kleuren  in de natuur kan verschillende functies hebben:

Waarschuwen: “Ik ben giftig”.(bessen zoals Bitterzoet en Wolfskers). “Ik smaak vies”(Lieveheersbeestje, Leliehaantje) of dreigen: “Ik ben gevaarlijk’. (zweefvlieg met wespenkleuren, Dagpauwoog met haar ogen). camoufleren: Nachtvlinders, vogels die op de grond broeden, rupsen,  een uil in de boom of zelfs schrikken: Openklappende vleugels van een Dagpauwoog met haar ogen, felgekleurde ogen van roofdieren die hun prooi  fixeren

In het zomerseizoen staat ons Streeknatuurcentrum in het teken van het thema :”Kleur”. We doen dit met posters, een op kleur aangepaste kinderdoekhoek en schilderijen. Kinderen en hun ouders kunnen op stap gaan met een “kleurentas”. In deze tas zitten opdrachten om buiten allerlei dingen over kleur in de natuur te ontdekken. De tas kunt u lenen voor 12,50 euro. Wanneer u de tas met volledige inhoud na de ontdekkingstocht weer inlevert, krijgt u 10,00 euro retour. 

We wensen u een kleurrijk seizoen en nodigen u van harte uit ons centrum te komen bezoeken.

Het Streek natuurcentrum Alblasserwaard (SNCA) ligt aan de Matenaweg 1 te Papendrecht en is vanaf 1 april geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook de website www.nvwa.nl

 
 
Deel dit bericht met je vrienden!