woensdag 1 december 2021

Alles over Papendrecht

Gratis fruit op Prins Constantijnschool

14 september 2012 (door Merijn)

PAPENDRECHT - Deze week is de Prins Constantijnschool Papendrecht met alle leerlingen gestart aan met deelname aan het Europees Schoolfruitprogramma.
Drie keer in de week, 20 weken lang, krijgen de leerling gratis fruit.

Jaco van Erk (directeur) legt uit: ”We doen dit natuurlijk om leerlingen bewust te maken van het belang van eten van groenten en fruit.
Als school bieden wij zo een omgeving aan waarin kinderen gezonde eetgewoonten aanleren. We zien dit als een waardevolle investering in de gezondheid van de leerlingen nu en later als ze groot zijn”.

Deze week eten de leerlingen, achtereenvolgens op woensdag, donderdag en vrijdag:
1. Mini komkommer
2. Nectarine
3. Golden Delicious

Schoolfruitbeleid
Basisscholen kunnen zich aanmelden voor een jaar lang schoolfruit. De eerste 20 weken zijn de groenten en het fruit gratis, dankzij de nieuwe EU-Schoolfruitregeling en Nederlandse Schoolfruitleveranciers. De EU betaalt 50%, het Nederlandse bedrijfsleven de andere 50% van de beschikbare zes miljoen euro.

Met dit budget kunnen in het schooljaar 2012-2013 circa 1.200 scholen en daarmee 235.000 kinderen deelnemen. De regeling is voor alle basisscholen in Nederland met als doel schoolfruit een structurele plek in het beleid van basisscholen te geven en kinderen meer kennis bij te brengen over groenten en fruit. Het EU-Schoolfruitprogramma wil de basis leggen voor goede voedingsgewoonten in de toekomst. Dit is vooral belangrijk omdat het aantal kinderen met overgewicht steeds verder toeneemt.

De leerlingen krijgen in een periode van 20 weken gratis drie porties groenten en fruit per week. In totaal krijgen ze dus 60 porties. Na de gratis periode committeert de school zich eraan met schoolfruit door te gaan. Dit kan gebeuren op basis van een abonnement met een leverancier of doordat ouders groenten en fruit meegeven aan de kinderen. Scholen worden vanuit het EU-Schoolfruitprogramma ondersteund bij het vormgeven van een schoolfruitbeleid en krijgen ook lesmateriaal aangereikt. Hiermee worden kinderen bewust gemaakt van het belang van eten van groenten en fruit. Ook kan gebruik worden gemaakt van de digitale tool van het Voedingscentrum voor het maken van een schoolbeleid rond eten en bewegen.

2,4 miljoen porties gratis fruit
Het EU-Schoolfruitprogramma startte in het schooljaar 2009-2010. In totaal deden al 4.500 scholen mee, een bereik van meer dan 60% van alle basisscholen. Circa 880.000 kinderen profiteerden hiervan, samen kregen ze zo’n 2,4 miljoen porties gratis schoolfruit. Uit onderzoek onder scholen die deelnamen aan het EU-Schoolfruitprogramma in 2011 blijkt dat het programma heel goed gewaardeerd wordt. Van de scholen is 85 tot 90% tevreden over de kwaliteit van de geleverde groenten en fruit en de verschillende soorten. Een kwart van de scholen geeft aan zeker door te gaan met het eten van groenten en fruit, daarnaast zegt circa 40% dit serieus te overwegen.

Lees meer over:

prins constantijnschool fruit
Deel dit bericht met je vrienden!