donderdag 9 december 2021

Alles over Papendrecht

Erik Koningsberger te gast in Papendrecht

22 oktober 2012 (door Merijn)

PAPENDRECHT - Op vrijdagmorgen 19 oktober vond er in Papendrecht op de Prins Floris School een heuse zitting van de rechtbank plaats. In de plusklas was de Lionsclub Alblasserwaard d’Egelantier met acteur Erik Koningsberger te gast. Zij hadden verschillende rechtszaken voorbereid om te spelen.
Zo was er een rechtbank met 3 rechters die het geheel in goede banen leidden, een echte verdachte met zijn advocaat en een Officier van Justitie die de verdachte achter de tralies wilde. Ook waren er getuigen opgetrommeld en werd de casus ingeleid door de bode.

De leerlingen mochten actief meedoen en hadden een rol als griffier of  journalist die de aantekeningen maakte. De parketpolitie werd vertegenwoordigd en er was veel publiek op de tribune.
Samen met de bekende acteur Erik Koningsberger werd het verhaal uitgespeeld. De aangeklaagde verdachte had, volgens eigen zeggen, slechts de ladder vastgehouden voor de ander. Deze andere persoon zou het stro op de zolder van een schuur hebben aangestoken waardoor de schuur in as op ging. De aangedane eigenaresse vertelde vol afschuw over de schrik die haar nog in de benen zat. De officier van Justitie vertelde welke straf hij nodig vond en natuurlijk was de advocaat het hier echt niet mee eens. Dan sluit de rechter de zitting en moesten de plusklaskinderen recht spreken. Na het raadplegen van de wetsartikelen en een flinke discussie,  hebben de leerlingen de aangeklaagde schuldig bevonden voor medeplichtigheid aan brandstichting met een straf van 8 jaar.

De zaak met de vergiftigde taart voor de marktmeester leverde ondanks de beschuldiging voor moord met voorbedachten rade, tot hilarische situaties. Dankzij het acteertalent van de leden en het krachtige pleidooi van officier van justitie, Erik Koningsberger, zaten de leerlingen ademloos te luisteren. De rechtspraak leverde nu nog meer discussie op omdat de kinderen gevoelsmatig iets anders wilden beslissen dan dat de wet aan mogelijkheden bood. Hoe krom kan recht zijn?

Aan het einde van de ochtend was er nog de bekende kers op de taart voor de plusklas. De Lionsclub Alblasserwaard d’Egelantier was niet met lege handen gekomen en doneerde een paar mooie dozen  Lego Mindstorms als extra uitdaging na dit project.

Het was voor de leerlingen uit groep 7 en 8 dan ook de afsluiting van het project rechtspraak. Ze kunnen u nu van alles vertellen over de rechtsstaat Nederland en wat er gebeurt als je een overtreding of een misdaad begaat.

Lees meer over:

rechter prins florisschool
Deel dit bericht met je vrienden!