Thursday 23 September 2021

Alles over Papendrecht

Kinderen spreken met wethouder en architect over plannen nieuw marktplein

26 november 2013 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Leerlinge Prins Florisschool maakt tekening voor campagne. De herinrichting van de Markt leeft in Papendrecht. Vanochtend hebben wethouder Richard Korteland (Centrumontwikkeling), landschapsarchitect Frans Boots van Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur en projectleider Jantine Prins groep B8b van de Prins Florisschool in Papendrecht bezocht en met hen gesproken over de plannen voor het nieuwe marktplein.

Het was geen toeval dat de wethouder juist naar deze groep ging. Eerder, in december 2012, hebben leerlingen van tien basisscholen in Papendrecht tekeningen gemaakt van hoe zij vinden dat het plein eruit zou moeten zien. Eén van de tekeningen is door Vera Nederhof gemaakt en wordt nu gebruikt als beeld in de gemeentelijke campagne ‘Denk mee over het bruisend hart van Papendrecht’. De wethouder feliciteerde haar met dat feit en gaf het meisje een presentje.

Daarna lichtte de architect kort de ontwerpen toe. De klas was benieuwd wat de gemeente had gedaan met de ideeën van de kindertekening. De architect heeft aangegeven dat de tekeningen hem hebben geïnspireerd bij het maken van de vier varianten. In veel tekeningen hebben kinderen aangegeven water of een fontein belangrijk te vinden en in bijna alle huidige varianten komt water terug. Het gaat overigens om modellen, het zijn geen definitieve ontwerpen. Binnen elke variant is nog veel mogelijk.

De kinderen hebben daarna met de wethouder, de projectleider Jantine Prins en architect Frans Boots met een zogenoemd ‘whiteboard’ en een maquette gezamenlijk een ontwerp voor de Markt proberen te maken. Projectleider Jantine Prins: “Eerst werd er nog voorzichtig getekend, maar na een tijdje kwam iedereen goed los en werd ook de wisser erbij gepakt om dingen uit te wissen en opnieuw te tekenen. De kinderen gingen echt met elkaar in discussie.”

De kinderen dachten aan zaken die ze zelf leuk vonden voor op het plein, zoals bijvoorbeeld een fontein waar je doorheen kan rennen, speeltoestellen, een kartbaan, een permanente kermis, trampoline en voetbalveldje. Maar ze vergaten ook andere gebruikers van het plein niet en gaven aan dat ze ook zitjes voor ouderen, bomen en plantenbakken belangrijk vinden.

Wat is uw keuze?
Er kan nog 1 week worden gereageerd op de vier schetsvarianten. De ontwerpen - De groene kamer, Bomeneilanden, Waterspel en Meander met bloemen - staan tot en met 4 december op de website www.papendrechtmarkt.nl en worden tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis. Via de site en via een formulier in de hal kan iedereen aangeven welke variant zijn voorkeur heeft en waarom. Van maandag tot en met vrijdag kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 12.00 uur en 14.00 uur en 16.00 uur in de hal van het gemeentehuis op verzoek persoonlijk tekst en uitleg krijgen over de varianten voor de Markt.

Op basis van alle reacties zal een voorkeursmodel worden uitgewerkt. Dit model zal tegelijk met de kerstmarkt en de ijsbaan opnieuw worden tentoongesteld in het gemeentehuis en via de website www.papendrechtmarkt.nl. Iedereen mag dan weer reageren.

Op de foto ziet u architect Frans Boots in gesprek met de schoolkinderen. De foto is gemaakt door Richard van Hoek. Bij naamsvermelding kunt u de foto gratis gebruiken. Voor meer informatie: Wilko Peenstra, Afdeling Communicatie, Gemeente Papendrecht, tel. 06-54974790, e-mail w.peenstra@papendrecht.nl

Lees meer over:

gemeente markt inrichting
Deel dit bericht met je vrienden!