maandag 14 juni 2021

Alles over Papendrecht

Koninklijke 'Staar' voor het eerst in Papendrecht

Koninklijke 'Staar' voor het eerst in Papendrecht

28 april 2014 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Op maandagavond  5 mei beleeft Papendrecht een trotse première; voor het eerst treedt de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar op binnen de gemeente, in de Betlehemkerk. Het koor, dat al ruim 130 jaar bestaat, draagt het predicaat ‘Koninklijk’ met ere. De banden met het Koninklijk huis zijn nauw.

Al in 1903 werd Koningin Wilhelmina de eerste Beschermvrouwe, een rol die tot op de dag van vandaag wordt vervuld door Prinses Beatrix. En toen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in 2013 hun eerste werkbezoek brachten aan de provincie Limburg, was het de Mastreechter Staar die hen bij aankomst toezong. Kortom, het koor kan terecht en met trots terugkijken op een bijzondere en koninklijke geschiedenis. Dat wil niet zeggen dat ze in het verleden blijven steken, integendeel.

Er wordt steeds naar gestreefd om aansluiting te houden bij de veranderende wensen van het publiek. Zo heeft de Staar de laatste jaren met succes gezocht naar samenwerkingsvormen met andere artiesten. Het meest bekend daarbij zijn hun optredens met André Rieu en ook is het koor veelgevraagd in binnen- en buitenland. De Mastreechter Staar is en blijft een begrip en het is dan ook geweldig dat we in Papendrecht kunnen genieten van hun internationale repertoire.
En ook voor het Bevrijdingsconcert in Papendrecht is gezocht naar samenwerking. Het is dan ook ons eigen Excelsior dat het Bevrijdingsconcert opent met het Wilhelmus, uiteraard tesamen met de Staar en het publiek.

De Staar zingt in het eerste deel bekende en geliefde nummers uit Italië en Frankrijk. Excelsior, dat zich al maanden verheugt op hun eerste optreden met de Staar, speelt het beroemde ‘Slavenkoor’ ook weer samen met de Limburgse zangers. En ook Excelsior heeft een reputatie hoog te houden, zodat men zeker kan zijn van een luisterrijk concert. Met onder meer het schitterende ‘Madrigalum’ zal Excelsior zich ook solo van zijn beste kant laten horen. André de Jager, internationaal vermaard organist en ook afkomstig uit Papendrecht, sluit het programma voor de Pauze af met het ontroerende en voor die avond zo passende ‘Land of Hope and Glory’.

Na de pauze wordt de rol van Excelsior overgenomen door André de Jager, die het tweede deel opent met een geweldige improvisatie op bekende vaderlandse liederen. Het blijft tenslotte een Bevrijdingsconcert. En dan neemt de Staar het weer over met onder meer een lichtvoetige Sinatra medley. En natuurlijk staat er een sterk nummer op het programma om dit bijzondere Bevrijdingsconcert af te sluiten.

De kaartverkoop is inmiddels goed op gang gekomen. Kaarten a Euro 10,- zijn te koop bij Boekhandel De Gruyter op Winkelcentrum de Meent, en bij Cigo op Winkelcentrum Westpolder. Ook zijn kaartjes (zolang de voorraad strekt) verkrijgbaar bij de ingang van de kerk, voor aanvang van het concert. Het concert vangt om 19.45 uur aan (kerk open 19.15 uur).
 

Zie ook:

Lees meer over:

bevrijdingsconcert
Deel dit bericht met je vrienden!