woensdag 1 december 2021

Alles over Papendrecht

Papendrechtse strijdt met emmers tegen ebolavirus

30 augustus 2014 (door Ad van Herk)

PAPENDRECHT - "Geen handen schudden, geen begrafenissen bezoeken en niet voetballen. Zo proberen Liberianen te voorkomen dat ze het ebolavirus oplopen," vertelt de Papendrechtse Anneke Quoi. Zij strijdt in het Afrikaanse land tegen de dodelijke ziekte.

De Papendrechtse en haar man behoren daarmee tot de weinige Nederlandse hulpverleners die in het gevreesde ebolagebied actief zijn.
 
Quoi behandelt geen patiënten, maar strijdt in hoofdstad Monrovia met emmers tegen het virus. Omdat er geen medicijn bestaat, kan het virus alleen met voorzorgsmaatregelen worden gestopt. ''Ook leggen we uit wat ebola is en hoe je jezelf moet beschermen."
 
Doodvonnis
De uitgedeelde emmers stellen mensen volgens Quoi in staat hun handen te wassen met chloor. Dat is een belangrijk wapen tegen het virus: ebola oplopen is vaak een doodvonnis. Vrijwel alle patiënten overlijden aan de ziekte, die door aanraking kan worden overdragen.
 
''Vooral als iemand net is overleden, is het virus zeer besmettelijk'', vertelt de Papendrechtse. Omdat getroffen West-Afrikaanse landen vaak niet beschikken over goede zorgstelsels, greep het virus de afgelopen periode snel om zich heen. Meer dan 1500 mensen zijn inmiddels overleden en het dodental loopt nog steeds op.
 
Vol
Volgens de Papendrechtse hulpverlener is de situatie schrijnend. Patiënten met het uiterst besmettelijke virus kunnen soms nergens terecht. ''De ebolacentra zijn overvol'', waarschuwt Quoi. Wel zouden steeds meer buitenlandse hulpverleners invliegen.
 
Het einde van de ebola-epidemie in Afrika lijkt voorlopig nog niet in zicht te zijn. Dat zorgt ook in Liberia voor grote onrust. Zo opende het leger vorige week het vuur toen betogers wilden ontsnappen uit een quarantainegebied in Monrovia.
 
''De mensen blijven zoveel mogelijk bij hun huis'', vertelt de Papendrechtse. ''Er zijn voetbaltoernooien afgezegd. Iedereen kijkt uit: mensen schudden geen handen meer met elkaar. Niemand gaat meer naar een begrafenis.''
 
Bron: RTVRijnmond

Lees meer over:

ebola
Deel dit bericht met je vrienden!