Alles over Papendrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente verwijdert op Veerdam kastanjeboom met afgebroken tak'
10sep 2014

Gemeente verwijdert op Veerdam kastanjeboom met afgebroken tak

PAPENDRECHT - De gemeente Papendrecht gaat op de Veerdam de kastanjeboom, waar zondagmorgen een grote tak van af brak, verwijderen. De tak kwam terecht op een auto, die daarbij zwaar beschadigd raakte.

De gemeente neemt het incident hoog op. Medewerkers zijn naar de plaats van het incident gegaan en hebben gekeken of er sprake was van een onveilige situatie. De boom is met waarschuwingslint afgezet en zal zo snel mogelijk worden gekapt. Wethouder Kees Koppenol is ter plaatse geweest en heeft gesproken met enkele buurtbewoners, onder wie de eigenaar van de auto, waar de tak op is gevallen. "Als gemeente zijn wij ook enorm geschrokken van dit incident en laten we onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Voor ons staat de veiligheid van onze inwoners voorop."

Bomen in Papendrecht worden één keer in de drie jaar geïnspecteerd. De kastanjebomen aan de Veerdam zijn dit voorjaar gecontroleerd. Daaruit bleek dat twee bomen in dermate slechte staat waren, dat ze een gevaarlijke situatie konden opleveren. Deze bomen zijn onmiddellijk verwijderd.

Twintig andere bomen aan de Veerdam zijn bestempeld als zogenoemde ‘aandachtsbomen’. Deze bomen zijn ziek, maar zouden nog wel een stevige najaarsstorm moeten kunnen doorstaan. Wel staan ze onder ‘verscherpt toezicht’ en worden ze ieder jaar in plaats van één keer in de drie jaar gecontroleerd. Deze bomen hebben de zogenoemde bloedingziekte, een ziekte die vaker voorkomt bij kastanjebomen. Bomen met deze ziekte worden echter niet zondermeer gekapt, omdat bekend is dat bomen met deze ziekte gemiddeld nog vijf tot tien jaar meekunnen.

De kastanjeboom waar de tak van af is gebroken, was één van de ‘aandachtsbomen’. Naar aanleiding van het incident gaat de gemeente de andere 'aandachtsbomen' op korte termijn opnieuw zeer grondig inspecteren. De monumentale kastanjebomen zijn rond de 90 jaar oud en beeldbepalend voor de Veerdam.

Zie ook:
Wandelaarster ontsnapt aan de dood op de Veerdam (ma, 8 sep 2014)


Deel dit bericht met je vrienden!