zaterdag 22 januari 2022

Alles over Papendrecht

Wasko levert grote bijdrage aan voorleesrecord in Week van de Alfabetisering

11 september 2014 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Kinderopvang vervult een sleutelrol in de taalontwikkeling van kinderen. Op dinsdag 9 september 2014, in de tiende Week van de Alfabetisering, vond het Woezel & Pip voorleesrecord plaats. Wasko deed mee en las op 23 locaties voor aan bijna 40 groepen kinderen. In de week van de alfabetisering wordt aandacht gevraagd voor het belang van dagelijks voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen en het voorkomen van laaggeletterdheid. Daarom ondertekende Mieke van der Linden, directeur-bestuurder van Wasko deze week ook het convenant van het Bondgenootschap voor Geletterdheid Drechtsteden.
 
Voorlezen goed voor taalontwikkeling
In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat staat gelijk aan zeker 1 op de 9 Nederlanders in deze leeftijdscategorie. Zij hebben grote moeite met het invullen van formulieren, het begrijpen van brieven van de gemeente of het voorlezen aan hun (klein)kinderen. Voorlezen is belangrijk om de taalontwikkeling bij kinderen te stimuleren. Op de opvanglocaties van Wasko is voorlezen een onderdeel van het dagelijkse ritueel.

Laaggeletterdheid tegen gaan
Wasko sloot zich deze week aan bij het Bondgenootschap voor laaggeletterdheid Drechtsteden. Daarmee zet Wasko zich in om laaggeletterdheid in de toekomst te voorkomen. Het Bondgenootschap telt met de aansluiting van Wasko, 15 organisaties die zich inzetten voor (beter) lezen en schrijven.

Goede leesplekken op de opvang
Samen met de bibliotheek AanZet werkt Wasko aan het project ‘Boekstart in de Kinderopvang’. Op de opvanglocaties van Wasko worden goede leesplekken gemaakt, waar kinderen zelf kunnen lezen en voorgelezen worden. Belangrijk aan die leesplekken is dat kinderen de boeken zelf kunnen pakken om ermee te spelen of uit te lezen. De bibliotheek helpt met het samenstellen van een goede collectie boeken voor alle leeftijden.

Lees meer over:

wasko voorlezen taalontwikkeling
Deel dit bericht met je vrienden!