woensdag 2 december 2020

Alles over Papendrecht

Start aanleg 'Oeverzwaluwwand' in Polder Nieuwland

23 september 2014 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - Deze week start, in opdracht van de gemeente Papendrecht, de aanleg van een oeverzwaluwwand in Polder Nieuwland. Wethouder Koppenol vertelt over dit bijzondere fenomeen: ‘De oeverzwaluwwand is onderdeel van de zogenoemde ecozone, een welkome afwisseling in de polder die verder is ingericht als bedrijventerrein en ook dient als waterberging.

Polder nieuwland leent zich - als onderdeel van een grotere ecologische zone in Zuid-Holland - uitstekend voor een oeverzwaluwwand. Bij de voorbereiding hadden we nauw overleg met de natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard en een oeverzwaluwdeskundige.’
 
Oeverzwaluwen zijn de kleinste soort zwaluwen die in Nederland voorkomen. Een oeverzwaluw is gemiddeld twaalf tot dertien centimeter lang, weegt 12 gram en eet graag insecten die boven rivieren, meren en poelen vliegen. Nestelen doen ze in holen, bijvoorbeeld in greppels of oeverwallen. De vogels bekleden de wanden met veertjes en plantendeeltjes. Voor de zwaluwen is het niet belangrijk of de plek natuurlijk of aangelegd is. Wél stellen zij het op prijs dat de omgeving rustig is.

Foto hiernaast: Kees Koppenol in Polder Nieuwland
Fotograaf: Richard van Hoek
 
Bij aanleg van de wand worden gaten aan de voorzijde gevuld met een licht leemhoudende of kleiige zandgrond. Deze plakkerige grond is zeer geschikt voor de nestgangen. Als in de gaten gebroed is, worden voor het nieuwe broedseizoen de oude nesten uit de nestgangen gehaald zodat de gaten weer kunnen worden gevuld. De constructie wordt op een eilandje in een plas geplaatst, zodat de vogels niet gestoord worden door wandelaars of loslopende honden. Jaarlijks wordt de wand schoongemaakt en bijgevuld met zand.

‘Met de oeverzwaluwwand, een verscheidenheid aan flora en fauna en wandelpaden groeit de polder in een jaar of tien uit tot een prachtig natuurlijk gebied!’, aldus wethouder Koppenol.

Deel dit bericht met je vrienden!