Tuesday 21 September 2021

Alles over Papendrecht

Tentoonstelling ‘Leven en werken aan de dijk’ over 1e helft vorige eeuw

4 mei 2015 (door Hennie van der Zouw)

PAPENDRECHT - In Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 te Papendrecht is vanaf zaterdag 9 mei 2015 een nieuwe tentoonstelling te zien:
‘Leven en werken aan de dijk’
Tot begin jaren ‘50 van de vorige eeuw bestond Papendrecht hoofdzakelijk uit de dijk, enkele bebouwde stoepen en steegten , vanaf 1920 buitendijkse bebouwing en verder binnendijks eindeloos polderland.

Aan die dijk werd gewoond, gewerkt en geleefd. Woonbebouwing en bedrijven, vaak vlak naast elkaar, legden elkaar geen strobreed in de weg. Bedrijven zorgden immers voor brood op de plank.

In deze tentoonstelling wordt een beeld geschetst uit die tijd.

Met oude en minder oude foto’s van de dijkbebouwing, dijkbewoners, winkels en industriële bedrijven;
Met oude gereedschappen van de smid, griendwerker, timmerman, schilder,  boer enz.;
Met een mooie collectie voorwerpen van ‘de post’, in die tijd nog verzorgd door de PTT;

De dijkverzwaring wordt met foto’s en via een dvd  in beeld gebracht.
Daarnaast is er een filmpje over vloedplanken (een hulpmiddel om het rivierwater buitendijks te houden) en diverse  interviews daarover met bewoners en voorbijgangers.

Fotograaf Wim Schut heeft op een bijzondere manier leven en werken aan de dijk anno nu vastgelegd.
Van die uitgebreide collectie foto’s is een overzicht te zien.

En als u er dan toch bent……….
De Lancasterzaal met foto’s, documenten en vliegtuigonderdelen van de in 1944 neergestorte Lancaster ‘Popeye’,  de keuken in jaren  ’50 stijl, de in oude staat opgeknapte voormalige cel uit de tijd dat de ‘sterke arm’ nog in het gebouw was gevestigd, de Oranjegalerij in het trappenhuis, de kleine zaal met het oude mechanische uurwerk van de Grote Kerk, dit alles is uw bezoek meer dan waard.

In Museum Dorpsbehoud is ook het nieuwste boekje over de dijk, deel 5 in de reeks ‘Van Heerlijkheid tot heden’ verkrijgbaar, evenals de eerder uitgegeven boekjes uit die serie.

De tentoonstelling is te zien van 9 mei 2015 t/m 31 januari 2016 en is gratis toegankelijk op zaterdag van 14 – 16 uur en op woensdag van 10 – 12 uur.
Voor groepen buiten de openingsuren – alleen op afspraak – wordt een vergoeding gevraagd.

Deel dit bericht met je vrienden!